Turntop moet nog een keer opdraven

NOC*NSF geeft de Nederlandse turnbond (KNGU) een laatste kans om het nog openstaande startbewijs voor de Olympische Spelen, komende zomer in Athene, in te vullen. Loes Linders heeft het ticket afgelopen weekeinde bij de Europese kampioenschappen in Amsterdam in elk geval niet verdiend, zo heeft de sportkoepel gisteren na intern beraad laten weten.

De 16-jarige turnster van WIK-FTC uit Heerenveen kreeg zaterdag voor haar sprong tijdens de meerkampfinale een waardering van 9,237. Vervolgens ontstond een verhitte discussie in de catacomben van de RAI. Inzet was de vraag of Linders had voldaan aan de onduidelijk geformuleerde eisen. Niemand die het wist. Desondanks nomineerde de bond haar bij NOC*NSF.

Het team de mission overlegde dinsdag over de voordracht van de KNGU, maar kwam er niet uit. De zaak werd daarop doorgeschoven naar de commissie Topsport van de sportkoepel, die gisteren tot een negatief oordeel kwam, tot verbijstering van Linders. Maar de sportkoepel schonk de KNGU nog wel een extra kwalificatiekans.

De turnbond bepaalt waarschijnlijk komende week welke turnsters daarvoor in aanmerking komen. ,,Je zou kunnen kiezen voor de turnsters die aan de EK hebben meegedaan'', zo schetste bestuurslid Wil Uylenbroek de mogelijkheden gisteren tegenover het ANP. ,,Maar je kunt ook alle turnsters selecteren die hebben meegedaan aan de EK-kwalificatie.''

In dat geval komt zelfs Verona van de Leur weer in beeld, de beste turnster ooit in Nederland. Zij heeft door langdurig blessureleed de EK-kwalificatie niet kunnen afmaken. Van de Leur had de hoop op `Athene' daardoor al opgegeven, maar mogelijk zou de nu door NOC*NSF geboden kwalificatie-optie een opening kunnen bieden. Onzeker is evenwel of de voormalig sportvrouw van het jaar (2002) tegen die tijd fysiek voldoende hersteld is.

De turnbond dient een wedstrijd aan te wijzen, waarbij de jury representatief en van internationaal niveau is. Bovendien zal de KNGU een hoge (absolute) eis moeten stellen waar een kandidate aan moet voldoen.

Die norm moet zo hoog zijn dat de turnster die eraan voldoet, een redelijke kans op een plaats bij de beste acht in Athene maakt. Uylenbroek hoopt dat er in de komende vijf weken nog ergens in Europa een internationale wedstrijd wordt georganiseerd. ,,Als dat niet gebeurt, zouden de Nederlandse kampioenschappen van medio juni een optie zijn. Dat is een open NK, met buitenlandse turnsters en juryleden.''

Nederland heeft in Athene twee startplaatsen. Zeker van deelname is Suzanne Harmes.