Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Lijn 25. Zesde aflevering over de uitbreiding van de Europese Unie komt uit Parma. Aan de orde komen voedselveiligheid en de fraudezaak Parmalat. Aandacht voor de parmezaanse kaas en import van Nederlandse varkenspoten. Gast is de Italiaanse voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel in Nederland Roberto Payer. Ned.2, 19.25-20.00u.

Knevel op zaterdag. Aandacht voor de eventuele gevolgen van de straling van 50.000 zendmasten die voor het doorgeven van de UMTS-frequenties nodig zijn. Ook een reportage van de Westbank waar jongetjes van 10, 11 jaar zich als zelfmoordterrorist aanbieden. Ned.1, 20.30-21.03u.

Nova. Onder meer een studiodiscussie met gynaecologen en islamistische jongeren over de dilemma's van de hersteloperaties van het maagdenvlies. Ned.3, 22.20-22.57u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Herhaling van de special met boeiende amateurfilmpjes over het dagelijkse leven in de Tweede Wereldoorlog. Naar deze uitzending keken afgelopen dinsdag 1,3 miljoen mensen. Ned.3, 14.23-15.40u.

Händel's Water music. Documentaire over een heropvoering van de spectaculaire première van Händels Water music, die in 1717 vanaf de Theems door een groep musici werd uitgevoerd in het bijzijn van koning George I. BBC2, 21.00-22.00u.

AMUSEMENT & DRAMA

Bartje. Herhaling uit 1972 van de Nederlandse kinderserie over het jongetje Bartje van het gezin Bartels naar de gelijknamige roman van Anne de Vries. Ned.1, 18.15-19.00u.

Kopspijkers. Aandacht voor 97 manieren om je hond te laten lachen. Natuurlijk ontbreken opvallende televisiefragmenten en de muzikale parodie niet. Ned.3, 20.15-21.15u.

The West Wing. Eerste twee afleveringen van de veelvuldig gelauwerde en natuurgetrouwe serie over wat er gebeurt achter de deuren van het Witte Huis en het leven van de presidentiële familie en staf van de president. RTL4, 22.00-23.45u.

WETENSCHAP

Nieuwslicht. In dit programma met wetenschappelijke invalshoeken o.a. aandacht voor de martelingen door Amerikaanse en Engelse soldaten in Irak, wat onderkoeling met het lichaam doet, het door de geluidsbarrière gaan van een vliegtuig en tips voor een wetenschappelijk verantwoord moederdagontbijt. Ned.3, 21.15-22.00u.

FILM

Jumanji (Joe Johnston, 1995, VS). Speciale effecten voeren de boventoon in verfilming van kinderboek van Chris Van Allsburg. Gezelschapsspel blijkt een doos van Pandora: kuddes olifanten en neushoorns, reuzenspinnen, ander Afrikaans onheil én Robin Williams komen eruit tevoorschijn. Net5, 19.05-21.00u., onderbroken door reclame.

The Assignment (Christian Duguay, 1997, VS). Verdienstelijke thriller over poging om terrorist Carlos De Jakhals te grazen te nemen. Met Aidan Quinn als diens dubbelganger, Donald Sutherland als de CIA en Ben Kingsley als de Mossad. Veronica, 20.25-22.45u., onderbroken door reclame.

Jumpin' Jack Flash (Penny Marshall, 1986, VS). Aanstekelijk komediedebuut van de latere regisseuse van o.a. Big werkt vooral door de persoonlijkheid van Whoopi Goldberg als eigenzinnige kantoorjuffrouw, die via mysterieuze boodschappen op haar computer in een spionage-intrige belandt en nog eens wat van de wereld ziet. Klein rolletje van Jeroen Krabbé als louche connectie. Net5, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

Alien (Ridley Scott, 1979, VS). Succesvolle, angstaanjagende science-fictiongriezelfilmklassieker met schitterende trucages, boordevol seksuele toespelingen en een verfrissend subversieve benadering van genre-conventies. Zwitserse tekenaar H.R. Giger ontwierp het buitenaardse wezen dat de opvarenden van een vreedzaam ruimteschip terroriseert. Met Sigourney Weaver, Harry Dean Stanton, John Hurt. Yorin, 22.00-0.15u., onderbroken door reclame.

The Godfather II (Francis Ford Coppola, 1974, VS). Vervolg op succesfilm werd autonoom meesterwerk: een genuanceerde saga van een maffia-familie. Al Pacino vergelijkt als Michael Corleone anno 1958 zijn leven met het verleden van zijn vader Robert De Niro. Oscars voor o.a. film, scenario, regie en De Niro. Ook met Diane Keaton, Robert Duvall. Veronica, 22.45-2.20u., met reclame.

Brève traversée (Catherine Breillat, 2001, Frankrijk). In televisiefilm van de regisseuse van Romance ontmythologiseert zij, net als in haar Fat Girl, hardhandig de eerste seksuele ervaring, ditmaal van een 16-jarige jongen die op de nachtboot van Le Havre naar Portsmouth een 30-jarige vrouw ontmoet. Ned.3, 0.45-2.05u.

RADIO

Knetterende letteren. Discussie over hedendaagse stromingen in de poëzie met dichter Menno Wigman, docent letterkunde Thomas Vaessens en literatuurcriticus Rob Schouten. Verder een gesprek met Stephen Enter over zijn roman Lichtjaren. 747AM, 14.00-15.00u.

Opium. Gesprek met landschapschilder Willem den Ouden over het boek Landschap en Wereldbeeld van kunsthistoricus Boudewijn Bakker. Verder columnist Martin Bril en architectuur-journalist Jaap Huisman. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de 22-jarige Europees- en wereldkampioene rolstoeltennis Esther Vergeer. Zij liep op achtjarige leeftijd tijdens een operatie een gedeeltelijke dwarslaesie op. Radio 1, 0.04-1.00u.