Renteaftrekonthouding

Ik heb een annuïteitenhypotheek in box 1 en beleggingen en spaarrekeningen in box 3. Met die beleggingen kan ik de hypotheek (resterende looptijd vijftien jaar) aflossen. Met (een deel van) de vrijkomende hypotheektermijnen (rente plus aflossing) kan ik dan een nieuwe beleggingsportefeuille opbouwen. Ik heb in box 1 dan alleen mijn eigen huis, vrij van hypotheek en na 1 januari niet langer belast met het eigenwoningforfait. Stelt de wet een termijn waarna de overwaarde bij verkoop niet langer meetelt voor de renteaftrek van een nieuwe hypotheek, bij aankoop van een andere woning? Of: na hoeveel jaar ziet de fiscus mij weer als starter op de huizenmarkt?

(P.L.)

Na vijf jaar renteaftrekonthouding mag u weer volop aftrekbaar lenen. Maar of die aftrek dan nog even royaal is als nu, betwijfel ik.

    • Adriaan Hiele