Opnieuw forse toename banen in VS

Het aantal banen in de Verenigde Staten is in april opnieuw fors gestegen. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat 288.000 mensen vorige maand werk hebben gevonden. In maart bedroeg de groei volgens herziene cijfers 337.000. Volgens een eerste opgave waren er toen 308.000 banen bijgekomen. Het cijfer over april is hoger dan verwacht. Analisten gingen uit van een banengroei van ongeveer 170.000. Het aantal officieel geregistreerde werklozen is in april licht afgenomen, van 5,7 naar 5,6 procent van de beroepsbevolking. Verwacht werd dat dat percentage gelijk zou blijven.

Het nieuwe cijfer is een welkome afleiding voor president Bush, die zwaar onder druk ligt in verband met de kwestie-Irak, maar in het najaar wel herkozen hoopt te worden. Bush gaf de afgelopen jaren de Amerikaanse economie een stevige impuls door belastingverlichting. Het aantal banen wilde echter maar niet groeien. Dat lijkt nu te veranderen.

De toename van het aantal banen vergroot de kans op een renteverhoging. Dinsdag besloten de Amerikaanse centrale bankiers het tarief van 1 procent ongemoeid te laten, maar in een verklaring lieten ze wel doorschemeren dat een renteverhoging later dit jaar tot de mogelijkheden behoort.

Analisten gaan er nu van uit dat de rente deze zomer zal worden verhoogd.