Op shirt van DDR-team stond krans van (koren)aren

In het artikel `Eén Schwalbe maakt nog geen historie' (NRC Handelsblad, 30 april) schrijft de auteur onder andere over het `Nederlanderschap' van de Duitse middenvelder Rainer Bonhof, waardoor deze feitelijk niet speelgerechtigd voor de Nationalmannschaft zou zijn geweest. Dat verhaal schijnt inderdaad te kloppen, maar er gebeurde nóg iets vreemds op het WK 1974. Als ik het artikel goed heb gelezen, verloor het West-Duitse nationale voetbalelftal op 22 juni 1974 door `hét' doelpunt van Jürgen Sparwasser niet met 0-1 van de DDR, maar van het nationale team van de (niet-gekwalificeerde) Sovjet-Unie! Immers: volgens het artikel speelde Sparwasser in een blauw shirt ,,met op zijn borst de hamer en de sikkel''.

Ik heb de oude voetbalbladen van 1974 er nog eens bijgepakt, maar volgens mij speelde het DDR-team in een blauw shirt (dat klopt) met op de borst de hamer en de passer, in een krans van (koren-)aren. Dat is ook vrij logisch, omdat dat symbool onder meer in de vlag en alle andere officiële documenten van de DDR voorkomt.

    • Wim Slagter