Oefenen

Dit weekend oefent Team Oranje tegen een Poolse selectie. Een echte interland is het niet, want de Polen treden aan met drie minder bekende paren. Alleen het vierde paar, Kowalski-Tuszynski, zit in het Poolse team dat volgende maand meedoet aan de Europese kampioenschappen.

Toch zal de Nederlandse kernploeg zijn handen vol hebben aan deze tegenstander, want de Polen hebben nu eenmaal een brede top. Liefhebbers zagen dat vorige week ten overvloede bevestigd toen zij via www.bridgebase.com konden genieten van een schitterende show met prachtige spellen tijdens het live verslag van de play-offs van de Poolse Meesterklasse. Diezelfde website zendt dit weekend de spellen uit van Nederland-Polen.

Nog mooier is het om morgen een kijkje te nemen in het Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht, waar teamanager Van Hoof persoonlijk de verrichtingen van zijn spelersgroep becommentarieert. Deze wedstrijden zijn voor het publiek vrij toegankelijk. Team Oranje is overigens al maanden bezig met een uitgebreid oefenprogramma.

Uit het dossier van Van Hoof viste ik een spannend spel op uit een ontmoeting van eerder dit jaar in Zweden:

N/OW

♠ 10 5 3 2

♡ H V B 6 5

♦ H 5

♣ H 3

♠ H V B 6 4

♠ 7

♡ 7 2

♡ 9 8

♦ -

♦ V B 10 7 6 4 3 2

♠ A 9 8

♡ A 10 4 3

♦ A 9 8

♣ V B 7

Jansma-Verhees bereikten in NZ 4♡. West, die onderweg zijn zwart tweekleurenspel had aangeboden, doubleerde het eindcontract om zijn partner een bijzondere start te laten verzinnen. Zo'n `Lightner double' doe je meestal tegen slem, maar in voorkomende gevallen zou het ook tegen een manche moeten kunnen werken. Jan Jansma had als zuid nog wat over voor zijn bieden en redoubleerde. Oost kwam uit met zijn singleton schoppen.

Louk Verhees nam het aas en grabbelde in een oogwenk tien slagen bij elkaar: NZ plus 880. Indien oost echter begrepen had dat hij ruiten had moeten starten – toch niet zo moeilijk te zien met zijn achtkaart –, is 4♡ niet meer te maken: west troeft en speelt ♠h na voor eentje down.

    • Jan van Cleeff