Moskee 4

Ook ik heb een ontwerp gemaakt voor de Essalam Moskee en meegedongen naar de opdracht. De gemeente Rotterdam en mevrouw Bakker konden zich echter niet vinden in mijn ontwerp. De minaretten in mijn voorstel zijn van glas en hebben de functie van lichtkappen, er zijn zonnepanelen voor energievoorziening, ook als dank aan de natuur en god. De ruimtes onder de grond maken een rustige binnenplaats mogelijk, de vormgeving en kleurgebruik combineren de mogelijkheden van deze tijd met de geschiedenis.

Uit mijn eerdere onderzoek naar moskee-architectuur is gebleken dat de eerste moskee helemaal geen minaret had. In feite hadden elk land en elk tijdperk hun eigen moskeevormgeving. U ziet ook dat een architect die geen affiniteit met het onderwerp heeft zoals in dit geval Molenaar en Van Winden eerder de fout maakt om een ontwerp te maken dat niet bij de locatie en tijd past, de sociale omgeving negeert en vasthoudt aan iets wat niet bestaat.

De Efteling heeft alleen recht van bestaan als pretpark. Een moskee is een serieus gebouw en moet vooral in dit tijdsbestek serieus genomen worden. Als architect hebben wij ook een taak, wij zijn niet de tekenaars van de ideeën van de opdrachtgever of slaven van de politici. Als architect hebben wij de taak om de medemensen impulsen te geven en de maatschappij vooruit te brengen vooral in een opdracht voor een openbaar gebouw met een boodschap. Als de opdrachtgever van een openbaar gebouw niet in bepaalde ideeën mee kan gaan is dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de architect om desnoods op te stappen. Verantwoordelijkheid van de politiek is dan een gesprek aan te gaan met de opdrachtgever om te achterhalen hoe behoudend en zonder respect zij ten op zichte van deze samenleving zijn.

Bij de politiek ligt ook dan de verantwoordelijkheid om desnoods de bouw niet door te laten gaan ongeacht de economische consequenties.

    • Mahasti Kok-Tafahomi