Meeting of minds

Sophie de Klerck (38) is fulltime voorlichter bij een internationaal bedrijf, moeder van Max (6) en Tom (3), woont (tijdelijk niet) samen met Mark (40) en vertelt over haar drukke leven.

In de boardroom hangt de geur van parfum. Perfect dat we deze ruimte konden krijgen voor de eerste bijeenkomst van ons vrouwennetwerk. Doet het toch altijd goed. Voel mij on top of the world, zelfs al zit ik niet in een vliegtuig. Heerlijk, even niet nadenken over de troubles at home. Heb een goed gevoel over deze netwerkbijeenkomst. Inspecteer snel welke vrouwen binnen ons bedrijf zich hebben kunnen losmaken van hun dagelijkse rompslomp om hier te komen. Niveau lijkt goed, voor zover ik ze ken. Die enige vrouw uit India staat er ook. Van welke afdeling is ze ook al weer? Corporate Strategy geloof ik. Straks even met haar praten.

Hoor vrouwen praten over het bullshit-gehalte van ons bedrijf, dat elke keer beweert dat het meer vrouwen in de top wil, maar als puntje bij paaltje komt niets doet. ,,De sfeer hier is ronduit vrouwonvriendelijk'', zegt Irene van Purchasing. ,,Weet je wat mijn roommate laatst durfde te zeggen? Dat vrouwen vroeger veel fitter waren dan tegenwoordig omdat zij toen veel meer in het huishouden deden.'' Hoongelach.

Pik verderop een conversatie op over crèche-uren en het gedoe om de kids op tijd te halen. Net als ik daar wat over wil zeggen, komt die HR-vrouw er tussen door. ,,Tja, dames, als wij het op dit soort bijeenkomsten alleen maar gaan hebben over kinderopvang en zwangerschapsverlof enzo, dan moeten wij nog eens met elkaar praten.'' Oh my, daar heb je haar weer, de vrijgezelle topvrouw, die nou eenmaal zelf geen gezin heeft en dus vindt dat de nieuwe generatie niet alles kan hebben. Nou, dacht het wel. Vraag mij af of ze het überhaupt doet. Ziet ze niet naar uit.

Zeg zakelijk: ,,Als wij het, tussen alle business door, niet eens hier over dergelijke onderwerpen kunnen hebben, waar dan wel? Daar rekenen wij onze netwerkers toch niet op af? Nu er kinderopvang is kunnen tenslotte mannen en vrouwen tegenwoordig allebei carrière maken. Misschien niet perfect, maar stukken beter dan in jouw tijd.''

Vraag aan een van de andere vrouwen: ,,Had jij nou een au pair? Ik denk daar ook over. Wat zijn jouw ervaringen?'' Zie de HR-vrouw haar wenkbrauwen optrekken. Misschien toch niet zo handig van me, ze werkt tenslotte bij HR. Ach, dat staat voor Human Remains. Ik geloof trouwens dat ik in een hogere schaal val dan zij, dus zal ze wel geen invloed op me hebben, or rather, mijn carrière. Alhoewel, die 360 graden-evaluaties van tegenwoordig, altijd oppassen. Zal tijdens het officiële gedeelte eens even flink professioneel reageren. En toch maar even naar de film met onze HR-man, je weet nooit waar dat goed voor is. Heb Addicted to Love nog niet gezien en heb wel zin in een avondje zwijmelen.

Even naar de wc om mijn bullets door te lopen, moet zo onze gast introduceren. Ze komt net binnen. Tjee, wat ziet die er geweldig uit, prachtig pak en die laarzen!

,,Welkom. Enig pak trouwens, waar heb je dat gekocht?''

,,Oh, laatst op het vliegveld van Milaan, daar kan je fantastisch winkelen. Ik reis zo veel en heb soms even retail therapy nodig.''

Ha, meeting of minds, er bestaan nog meer van die vrouwen, fab! We praten over haar bedrijf en haar ervaringen. Goed gesprek, goed netwerken. Ik kijk op mijn horloge. Tijd om haar te introduceren.

,,Okay ladies, let's start.''

    • Sophie de Klerck