Maurizio Cattelan shockeert opnieuw

Een beeld van drie jongetjes die met touwen om hun nek zijn opgehangen aan een boom op een druk plein in Milaan heeft deze week veel oproer veroorzaakt in de Italiaanse stad. De levensgrote poppen zien er, met blote voeten en gekleed in moderne outfits, uiterst realistisch uit en staren het publiek met grote ogen aan.

De sculptuur is de nieuwste installatie van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, die eerder zijn publiek al wist te shockeren met een beeld van paus Johannes Paulus II die getroffen wordt door een meteoriet en zich vastklampt aan zijn staf. Dat beeld veroorzaakte vooral in Polen veel consternatie. Twee Poolse rechts-religieuze parlementariërs vernielden het beeld in 2000 toen het tentoongesteld werd in een galerie in Warschau. Een ander omstreden beeld van Cattelan is dat van een biddende en knielende Hitler. Dit werk was de aanleiding voor een rel in Rotterdam toen het in september 2002 door Chris Dercon, destijds directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, werd tentoongesteld. De LPF wilde het beeld toen verbieden.

Het beeld in Milaan werd door lokale politici onmiddellijk veroordeeld. Volgens gemeenteraadslid Stefano Di Martino was het kunstwerk ,,een manier om de zieke fantasieën van mensen aan te wakkeren''. Ook veel landelijke dagbladen besteedden op hun voorpagina's aandacht aan het werk.

Tegenover het dagblad La Repubblica verklaarde de kunstenaar dat hij de jongens er ,,haast engelachtig'' vond uitzien, en dat hij had geprobeerd om een statement te maken over geweld en jeugd. ,,Je kinderjaren, die vreemde plaats waarin trauma's plaatsvinden en je ongelofelijke dromen droomt, is een plek waar ik altijd naar terugkeer'', aldus Cattelan.

Het beeld zal nog tot 6 juni te zien zijn in Milaan.