Leidseplein?

Als Ajax morgen kampioen wordt, is de huldiging op het Leidseplein. Eerder zorgden de supporters daar voor vernielingen. Ondanks recente rellen op het eigen jeugdcomplex gaat de huldiging in de binnenstad door. Een goed besluit?

Freek de Jonge, cabaretier en seizoenkaarthouder van Ajax: ,,Ik ben tegen een huldiging op het Leidseplein. Het is feestelijk bedoeld maar je weet van tevoren dat er toch weer twee telefoonhuisjes en drie winkelruiten sneuvelen. Als ik Ajax was had ik na de rellen op De Toekomst gezegd: `Geen huldiging dit jaar.' Om een signaal af te geven. Je moet ergens beginnen. Bovendien was het geen fantastisch jaar van Ajax. Het is geen kampioenschap om lekker uit je dak te gaan. Het is geen Europa Cup I die ze winnen. Ik vind het pathetisch dat voor elk wissewasje een feest wordt gehouden. Het is tijd voor harde maatregelen, anders is het voetbal reddeloos verloren. Zestig jaar na de oorlog houden we twee minuten stilte maar deze rellen zijn pas drie weken geleden! Je schaamt je dood. Ik heb ernstig getwijfeld of ik volgend jaar een seizoenkaart neem.''

Elzo de Groot, commercieel directeur American Hotel/Café Américain aan het Leidseplein: ,,We zijn huldigingen of andere evenementen gewend. We nemen intern maatregelen, we hebben eigen beveiliging in het hotel en we hebben een goed contact met de politie. Zondag hebben we vóór de huldiging een moederdag-brunch. Die gaat gewoon door. U kunt gewoon een kopje koffie komen drinken, hoor. Mensen moeten wel via de zij-ingang naar binnen en we houden de toiletten goed in de gaten. 's Avonds hebben we een diner gepland. Als er iets voorvalt tijdens de huldiging, bekijken we of we de deuren sluiten en of we het diner laten doorgaan.''

Ton Boot, basketbalcoach, vierde kampioensfeest van de Astronauts in 2002 gelijktijdig met Ajax op de parkeerplaats naast de Arena: ,,Ik voelde me absoluut de man op het verkeerde feestje. Het was een Ajax-feest, niemand was geïnteresseerd in ons. Waanzinnig dat de gemeente besloten heeft de huldiging toch op het Leidseplein te houden. Ik voorspel nu al dat het een puinhoop wordt en er weer ruiten worden ingeslagen. Doe het ergens op een buitenplaats, hoewel er dan nog steeds kans is dat ze de stad intrekken. Drie weken geleden na de rellen dreigde de gemeente met afgelasting van de huldiging op het Leidseplein. Er zijn allerlei beloftes gedaan. Is er nu zoveel veranderd? Ik vind het idioterie. Die rellen komen er toch weer. De gemeente is ziende blind.''

Sjaak Swart, oud-speler van Ajax: ,,Een huldiging op het Leidseplein moet gewoon kunnen. Wat op De Toekomst is gebeurd, had niemand verwacht. Nu is de politie goed voorbereid. De supporters en spelers moeten samen feest kunnen vieren op het Leidseplein. Voetbal moet toch een feest zijn? Een huldiging buiten de stad vind ik niks. Als we in Amsterdam kampioen worden, moeten het feest in de stad vieren.''

Jacob Bakker, pr-manager Taxicentrale Amsterdam (TCA): ,,Wat ons betreft zijn de Ajax-supporters welkom op het Leidseplein. In het verleden vonden we het alleen maar fijn dat er zoveel mensen op een huldiging afkwamen. Dan gingen de chauffeurs een eindje verderop staan. Na afloop van het feest moeten de mensen toch allemaal naar huis. Dat was lekker geld verdienen. We hebben geen slechte ervaringen met beschadigde taxi's. Het Leidseplein is nu geen echte standplaats meer voor ons. Onze chauffeurs krijgen veel ritten via de computer door en dan kunnen ze de rij niet meer uit.''

Eric Vermeulen, woordvoerder politie Amsterdam-Amstelland: ,,De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en als hij toestemming geeft voor zo'n evenement, gaan wij aan de slag om de zaak in goede banen te leiden. De beslissing om de huldiging door te laten gaan op het Leidseplein is in overleg met de politie genomen. Wij zijn voorbereid, maar dat waren we vorige week (toen Ajax al kampioen had kunnen worden, red.) ook al. We zijn wel iets gewend in Amsterdam.''

    • Pieter de Vries