Korpschef tot aan pensioen zeker van loon

Het salaris van toekomstig korpschef Bernard Welten van Amsterdam is gegarandeerd tot aan zijn pensioen. Het korps Amsterdam-Amstelland zal bovendien meebetalen aan een nieuwe woning van Welten.

Dat blijkt uit de aanstellingsovereenkomst van de 48-jarige Welten, waaruit het tv-programma Netwerk heeft gepubliceerd na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (WOB). De korpschef blijft tot zijn pensioen recht houden op zijn salaris, ook al wordt hij eerder gedwongen op te stappen. Een korpschef gaat in principe op zijn zestigste met pensioen. Welten gaat inclusief toeslagen zo'n 9.000 euro per maand verdienen, evenveel als zijn voorganger Kuiper.

Ook als Welten in overleg met de korpsleiding de conclusie trekt dat hij het vertrouwen heeft verloren, en een verzoek doet tot eervol ontslag, blijft hij zijn financiële rechten behouden. Wel zal Welten in overleg met de korpsbeheerder, burgemeester Cohen, op zoek moeten naar een nieuwe baan binnen de politie. Als dat niet lukt, blijft hij zijn salaris behouden.

Het korps Amsterdam-Amstelland zal de woning van de nieuwe hoofdcommissaris tot een maximum van 49,5 procent meefinancieren, zo staat in de overeenkomst. De extra belasting die Welten moet gaan betalen omdat zijn werkgever voor bijna de helft eigenaar wordt van zijn woning, komt voor rekening van het korps.

De gemeente Amsterdam geeft toe dat de secundaire voorwaarden ,,ongebruikelijk'' zijn. Maar burgemeester Cohen, die de onderhandelingen met Welten gevoerd heeft, noemt ze ,,verantwoord''. Welten is nu korpschef in Groningen. ,,Dit is een ongelooflijk lastige plek om als korpschef te werken, de moeilijkste die er is'', aldus de burgemeester via zijn woordvoerster. Ook de medefinanciering van het huis wordt door de burgemeester verdedigd. Welten wilde er in woongenot niet op achteruitgaan. Het verschil in prijs tussen de Groningse wonining van Welten en de vergelijkbare nieuwe woning in Amsterdam, zal door het korps worden bijgelegd.

De fractie van GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad heeft afwijzend gereageerd op de arbeidsvoorwaarden van Welten. Ook de Nederlandse Politie Bond vindt de voorwaarden te riant in deze tijden van bezuiniging.