Kamer tegen verkiezing commissaris

Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt niets voor het voorstel van PvdA-leider Bos om de nieuwe Nederlandse eurocommissaris te laten verkiezen door het parlement.

VVD-fractieleider van Aartsen noemt het voorstel van Bos ,,een charade'', ofwel een schijnmanoeuvre. ,,Men moet geen debat om een debat willen houden'', aldus van Aartsen. Bos had zijn voorstel al eerder gedaan, maar herhaalde het gisteren na de bekendmaking van eurocommissaris Bolkestein dat hij geen nieuwe termijn ambieert.

Ook het CDA, de ChristenUnie en de SGP lieten weten geen voorstanders te zijn van een verkiezing door de Tweede Kamer. Overigens zal de Kamer op 19 mei, op verzoek van de PvdA, met premier Balkenende debatteren over de procedure die zal worden gevolgd. Regeringspartij D66 heeft wél oren naar het PvdA-voorstel.

In tegenstelling tot de VVD, die gisteren als `enige kandidaat' ex-minister Neelie Kroes naar voren schoof als opvolger van Bolkestein, heeft het CDA in het openbaar geen mogelijke kandidaten genoemd. Binnenskamers gelden CDA-minister van Landbouw Veerman, en de voormalige minister van Financiën Ruding als kandidaten. Veerman, die volgens ingewijden meent op Franse en Duitse steun voor een benoeming te kunnen rekenen, zou vooral belangstelling hebben voor de post wanneer de toekomstige Nederlandse eurocommissaris landbouw in zijn portefeuille krijgt.

De VVD meent echter dat de opvolger van Bolkestein een VVD'er moet zijn. ,,Het CDA zou anders duidelijk overtegenwoordigd zijn in de buitenlandhoek'', meent VVD'er Van Aartsen. ,,Minister-president, minister van Buitenlandse Zaken, secretaris-generaal van de Navo, en dan ook nog de eurocommissaris''. Dat de VVD laatst is bedacht met de benoeming van Gijs de Vries als Europees coördinator voor de bestrijding van het terrorisme, maakt op Van Aartsen weinig indruk. ,,Dat is een benoeming voor beperkte tijd, beduidend minder dan de vijf jaar van de ambtstermijn van een eurocommissaris.''

De VVD ziet haar enige kandidaat, Neelie Kroes, als een ,,brede kandidaat'' die in de nieuwe Europese Commissie tal van posten zou kunnen vervullen. Dit in tegenstelling tot de twee namen die binnen het CDA circuleren, omdat zowel Veerman als Ruding de handicap heeft van grote specialisatie op respectievelijk het gebied van landbouw en financiën.

Naar verluidt is ook de D66-minister van Economische Zaken, Brinkhorst, genegen de nieuwe Nederlandse eurocommissaris te worden. Diens partij D66 heeft zijn naam echter niet naar voren gebracht. Ook de naam van vice-premier Zalm (VVD) is op het appèl opvallend afwezig.