Johannes Verhulst:

,,Chauvinism is an attitude the Dutch do not understand very well'', Nederlanders begrijpen chauvinisme niet zo goed. Zó begint Leo Samama zijn toelichting op de cd met drie ouvertures en de Symfonie in E kl. van de Johannes Verhulst (1816-1891). De Engelse versie is vertaald in het Duits en het Frans, maar niet in het Nederlands. En al lijkt deze cd gemaakt voor de rest van de wereld, toch luisterde ik met gepaste vaderlandsliefde naar de muziek van Verhulst, wiens Mis (Chan 10020) eerder al een groots werk bleek, voortreffelijke, typisch 19de eeuwse muziek. Mendelssohn, in 1836 op vakantie in Scheveningen, nam de 20-jarige Verhulst mee naar Leipzig, waar hij furore maakte als componist en dirigent. Geen wonder: indrukwekkend, dat begin van de ouverture Gijsbrecht van Aemstel en heerlijk, die Symfonie, gespeeld door het Residentie Orkest o.l.v. Matthias Bamert. Terug in Nederland groeide hij uit tot een conservatieve muziekpaus. Maar de jonge Verhulst was een aanvallige muziekknaap.

Symfonie, Ouvertures

****

(Chandos CHAN 10179 )

    • Kasper Jansen