Hitsige Britney prikkelt niet

Britney Spears doet haar best om van haar imago als bekendste, zo niet enige maagd in showbizzland af te raken. Haar huidige tournee is het toppunt in die ontwikkeling, waarin een openbare zoenpartij met Madonna, een bliksemsnel ontbonden huwelijk in Las Vegas-stijl en wat sexy clipjes reeds voor volop gespreksstof zorgden. Als voormalig tienersterretje moet je de bakens tenslotte verzetten wanneer je leeftijd vordert – Britney is al 23. Een flinke portie controversieel bedoelde seks kan dan helpen. Dus gaat het er pikant aan toe tijdens de Onyx Hotel-tournee.

Aaneengepraat door een valsige spreekstalmeester, een kruising tussen Dame Edna, Jack Nicholson als De Joker uit Batman en Benny Hill, volgen de spectaculaire taferelen elkaar op.

`Toxic' is een sterke binnenkomer, waarbij een handvol dansers ondersteboven uit de nok afdaalt. Het concept van een hotel waar zich hitsige taferelen afspelen wordt leuk doorgevoerd: piccolo's in nauwe pakken en kamermeisjes in heel korte rokjes rollen met bagagekarren over het podium, met Britney bovenop. Als contrast is er een paradijselijk tafereeltje met de zangeres achter een piano die bekleed is met groen en bloemen, terwijl de dansers nu als engeltjes van boven komen. De hitsigheid bereikt haar hoogtepunt als Britney, in nauwsluitend, huidkleurig tenue, eerst een badscène opvoert en dan flink met de dansers in de weer gaat, waarbij ze bewegingen maakt die de suggestie ver voorbij zijn. Toch wil het maar niet echt prikkelen. Ze wil gewoon te graag, en het overmatig vleesvertoon gaat vermoeien. Zo gaan de gedachten al snel uit naar de enige reden waarom de Onyx Hotel-tournee wèl controversieel zou kunnen zijn: zingt ze echt of is ze ordinair aan het playbacken?

In de pianoballad `Everytime' zal ze haar stem verheffen, maar in de snelle nummers lijkt het erop dat de zangpartijen ingeblikt zijn. Anders dan bij haar recente concert in Londen stoort het publiek zich er niet aan. Het heeft tenslotte liever een zuiver klinkende dan een vals zingende en hijgende Britney. De vaart is er dan al uit dankzij de verbindende filmpjes tussendoor, terwijl de beeltenis van de ster soms zo vaak wordt geprojecteerd dat het even zoeken is naar de echte Britney. Misschien ligt daar dan ook het probleem: dat haar persoonlijkheid achter zulke beeldenstormen en geforceerde imagowisselingen spoorloos verdwijnt.

Concert: Britney Spears. Gehoord: 7/5, Ahoy Rotterdam.

    • Jacob Haagsma