Herstructurering Noorse producent van aluminium

Olie- en aluminiumconcern Norsk Hydro schrapt 800 banen bij zijn binnenlandse aluminiumproductie, ongeveer een kwart van het totaal. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Volgens Norsk Hydro, dat actief is in 40 landen, blijft de productiviteit van zijn Noorse aluminiumsmelters achter bij die van concurrenten en buitenlandse filialen. De binnenlandse aluminiumproductie boekt daardoor al enkele jaren ,,zwakke financiële resultaten''.

De reorganisatie treft alle aluminiumbedrijven van Norsk Hydro in Noorwegen, waar bij elkaar 3.400 mensen werken. De zwaarste klappen vallen echter bij de vier aluminiumsmelters (waar uit bauxiet primair aluminium gemaakt wordt) aan de westkust en in het noorden van Noorwegen. Een aantal verouderde productielijnen zal worden gesloten, andere worden vervangen. De maatregelen zijn volgens Norsk Hydro nodig om de continuïteit van de Noorse aluminiumindustrie te garanderen. De aluminiumindustrie is sterk afhankelijk van de internationale aluminiumprijs en van de kosten van energie, omdat bij de productie van aluminium veel stroom verbruikt wordt.

Norsk Hydro is met een jaarproductie van 1,4 miljoen ton de grootste aluminiumproducent van Europa en de derde ter wereld, na het Canadese Alcan en het Amerikaanse Alcoa. Meer dan de helft van de productie, 850.000 ton, vindt plaats in Noorwegen. Norsk Hydro is voor 44 procent in handen van de Noorse staat en behalve in aluminium ook actief op het gebied van olie en gas.

Met de ingrepen bij de aluminiumpoot, die Norsk Hydro op zo'n 100 miljoen euro raamt, wil het concern 45 tot 50 miljoen euro per jaar besparen, bij een gelijkblijvende aluminiumproductie. De reorganisatie moet begin volgend jaar voltooid zijn.

Norsk Hydro behaalde vorig jaar 172 miljard kroon omzet (22 miljard euro). De aluminiumdivisie was goed voor 40 procent van de omzet en 15 procent van de operationele winst. Norsk Hydro is actief in 40 landen en heeft 36.000 werknemers. Het is het grootste (beursgenoteerde) bedrijf van Noorwegen.

De Noorse economie raakte vorig jaar in het slop. De groei van het bruto binnenlandse product bedroeg 0,3 procent, tegen 1,4 procent in 2002 en 2,7 procent in 2001. Voor dit jaar verwacht het Noorse bureau voor de statistiek dat de economie weer aantrekt.