`Herbouw' jarige Domkerk in Utrecht

De Utrechtse Dom is jarig. In 1254, op de kop af 750 jaar geleden, legde bisschop Hendrik van Vianden de eerste steen voor de gotische Sint Maartenskerk, inmiddels beter bekend als de Dom. Het verjaardagsfeestje begon afgelopen donderdag en duurt de hele zomer.

Op www.750jaardomkerk.nl staat een uitgebreid overzicht van alle evenementen in de komende maanden. Op deze website, onderdeel van de site van de gemeente Utrecht, staat ook een beknopte geschiedenis. Nadat de eerste steen voor de kerk gelegd was, duurde het meer dan 65 jaar voor met de bouw van de Domtoren begonnen werd. Daarna gingen er nog eens bijna twee eeuwen voorbij voor toren en kerk met elkaar verbonden werden. Ruim honderdvijftig jaar bleef het bouwwerk vervolgens intact, hoewel het grote schade opliep tijdens de beeldenstorm van 1580. Maar op 1 augustus 1674 werd de stad getroffen door een échte storm: een tornado raasde over Utrecht en het middenschip van de kerk stortte in. Nadat de puinhopen waren opgeruimd, pas in 1826, gingen er stemmen op om wat er nog van de kerk restte ook maar te slopen. Dat gebeurde echter niet en zo ontstond op die plek het huidige Domplein.

Onder het ludieke motto `Terug van weggewaaid' wordt in dit jubileumjaar het middenschip herbouwd op de oorspronkelijke fundamenten – met steigerbuizen. Een Rotterdams bedrijf gaat twintig kilometer buis gebruiken om het grootste steigerbouwwerk van Europa neer te zetten. Deze week is begonnen met de bouw, op 26 juni moet het klaar zijn.

Een andere feestactiviteit is de tijdelijke invoering van `het dommetje'. Dat is een munt ter waarde van twee euro, die tot eind november bij de Utrechtse horeca en middenstand als wettig betaalmiddel geldt.

Op de website www.750jaardomkerk.nl worden live-beelden van het Domplein aangekondigd, via een camera op vijftig meter hoogte. Veel spektakel biedt de webcam niet: de camera bestrijkt het plein slechts mondjesmaat, bovendien staan er nogal wat bomen hinderlijk in de weg.

Wie vanaf thuis de Domkerk wil verkennen, kan beter terecht op de site www.360gradenpanoramafoto.nl/show45.html. Daar zijn, zoals de naam al zegt, panoramafoto's te zien, niet alleen van de Domkerk maar ook van talrijke andere gebouwen en plekken in Nederland.

Virtueel rondkijken in de Domkerk kan ook op de site www.domkerk.nl van het Citypastoraat. Daar staat bovendien een overzicht van diensten, concerten en andere activiteiten voor wie het profane feest wil ontlopen.

www.750jaardomkerk.nl

www.domkerk.nl

    • Hans van Laarhoven