Fillers

Eerst iets rechtzetten. De cheerleaders van de Admirals zijn geen `huppelmeisjes'. ,,We zijn showdansers'', zegt Angelique (28). ,,En daar werken we keihard voor. Als we het veld opkomen, en het publiek gaat staan en juicht, weten we waarvoor we het doen.''

American football en cheerleaders – sport en entertainment – kunnen niet zonder elkaar. Als de Admirals spelen, thuis (in de Arena in Amsterdam) of uit, zijn de cheerleaders erbij. Zij verzorgen voor de wedstrijd de pre-game show. Eerst is er vuurwerk, dan komen de cheerleaders het veld op. Het getoeter, getrommel en gefluit van de fans op de tribune is oorverdovend. ,,We hebben dan een show van een kwartier'', zegt Syreeta (28). ,,We verwerken allerlei dansstijlen; jazz, hiphop, salsa. Het is ongelooflijk kicken.''

Dan vormen de meisjes een player intro line, een soort haag voor de spelers die het veld opkomen. Ook onder luid gejuich natuurlijk. Tijdens het spel zijn de cheerleaders even prominent aanwezig als de spelers. De game wordt in de VS life uitgezonden en gedurende de commercial breaks dansen de cheerleaders om het publiek op de tribune te vermaken. Een American-footballwedstrijd bestaat uit zo'n 120 korte stukjes, plays, van maximaal 45 seconden. Tussen alle plays door verzorgen de cheerleaders fillers, korte dansjes. ,,Je bent dus gewoon drie uur aan het dansen'', zegt Seeryta.

Cheerleaden doe je er niet zomaar bij. Het is een lifestyle. De training en de verschillende optredens – niet alleen bij footballwedstrijden, ook bij andere evenementen – zijn bijna een fulltime baan. De danser krijgen er een `zakcentje' voor. De meeste cheerleaders werken ernaast, of ze gaan nog naar school. Angelique is bedrijfsleider in een kinderschoenenwinkel. Syreeta is lerares op een basisschool. Syreeta: ,,Mijn vriend en mijn familie houden er rekening mee dat ik heel veel weg ben. Trouwens, mijn ouders zitten tijdens optredens altijd op de tribune.''

Angelique heeft geluk. Haar vriend speelt de mascotte van de Admirals. In een vogelpak hobbelt hij als Albert de Albatros rond om de jeudige fans en hun ouders te vermaken. Zo ziet ze hem toch nog regelmatig.

Dit is de twaalfde aflevering uit een serie portretten van verenigingen.

    • Sheila Kamerman
    • Ari Versluis
    • Ellie Uyttenbroek Tekst