Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Euro gewild bij meerderheid Oost-Europeanen

De meerderheid van de bevolking in Oost-Europa en Cyprus wil de euro. Alleen in Estland en Malta zijn de voorstanders in de minderheid. Dat blijkt uit een enquête van de Europese Commissie, die in maart is gehouden onder ruim 12.000 inwoners van de nieuwe EU-lidstaten. De uitslag is gisteren in Brussel gepubliceerd. Van de ondervraagden zei gemiddeld 60 procent voor de euro te zijn. Dat is iets meer (2 procentpunt) dan een halfjaar eerder. De steun is echter lager dan vorig jaar mei. Toen was 72 procent voor. Van de tien toetredende landen hebben de regeringen van Hongarije, Cyprus, Estland en Litouwen al gezegd zich snel te willen aansluiten.