Erik van der Luijt

Breed. Als één woord thuis hoort in een jury-rapport over pianist Erik van der Luyt dan is het dat. Breed is allereerst het repertoire op Express Yourself dat voor 100% van eigen hand is. Zo breed dat de vlotte latin-deiner `Havana Blue', het intieme `Ilse & Ellen' en het barokke `Corleone' uit verschillende hoofden lijken te komen.

Een Jan-pak-an is Van der Luijt blijkbaar ook want hij deed voor deze cd bijna alles zelf, inclusief het `hoes'-ontwerp. Dat hij de bas overliet aan Branko Teuwen en de drums aan Victor de Boo maakt duidelijk dat hij ondanks zijn breedheid niet aan zelfoverschatting lijdt. Of zijn aanpak, uitgedrukt in de titel `No Guts, no Glory', gewaardeerd wordt blijkt op 12 mei in het Amsterdamse BIMhuis. Waar hij, ondersteund door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, met twee andere solisten strijdt om de Deloitte Jazz Award 2004. Van de € 20.000 die daar aan vast zit zou hij in elk geval deze cd kunnen betalen.

Express Yourself

****

www.ilsehuizinga.com

    • Frans van Leeuwen