EK historie

`De doodgraver' luidt een bijnaam van Dino Zoff. Met zijn zware stem, donkere blik, vergulde brilmontuur en krappe maatkostuum lijkt hij zo te zijn weggelopen uit een Italiaanse gangsterfilm in de jaren zeventig. Als doelman van Udinese, Mantova, Napoli en vooral Juventus stond de 112-voudig international als een standbeeld onder de lat. Bij Juventus werd hij in 1974 gedurende 1143 minuten niet gepasseerd; nog steeds een wereldrecord. Spelend in zijn grijze keeperstrui stond hij symbool voor het catenaccio (grendelsysteem) waarmee het defensieve voetbal in Italië wordt aangeduid. Op het EK in 1968 debuteerde hij voor een internationaal publiek en veroverde hij zijn eerste belangrijke titel. Gastland Italië won in een replay van de finale met 2-0 van Joegoslavië. Op het EK in 2000 was hij als bondscoach van de squadra azzurri verliezend finalist tegen Frankrijk. Zoff zei zich niet te schamen voor het extreem verdedigende spel. De oud-doelman had als trainer zijn lesje geleerd; verdedigen is een kunst. Landgenoot Berlusconi dacht er anders over, hij eiste zijn ontslag. De doelman Zoff was actief op vier WK's. In 1982 vierde hij op 40-jarige leeftijd zijn hoogtepunt als speler. Mede dankzij zijn solide keeperswerk won Italië toen de wereldtitel. Zoff nam een jaar later afscheid. Hij werd trainer van Juventus en Lazio, waar hij ook nog even voorzitter was. Il Monumento is een andere veelzeggende bijnaam van deze zwijgende grootheid uit Mariano del Friuli.

Dit is de tweede aflevering in een serie over de geschiedenis van het Europees kampioenschap voetbal.

    • Jaap Bloembergen