Echte natuur bestaat niet eens in Nederland 1

Nu minister Dekker vorige week een nieuwe nota voor de ruimtelijke indeling van ons land heeft gepubliceerd, roepen de projectontwikkelaars, ondernemers en managers in koor dat ze er blij mee zijn. Want, zo stond al in NRC Handelsblad van 19 maart te lezen, de ecologie kreeg de laatste jaren te veel de overhand. Als ik dat lees, breekt mijn klomp. Welke ecologie? Echte natuur bestaat niet in ons land en daarmee zijn we uniek in de wereld. Wij produceren de meeste nota's over natuur maar hebben er het minst van (over).

Vrij spel voor de mainports en de ondernemers die in asfalt en beton grossieren: dat is het devies van Dekker. Want het is goed voor de economie. Gek eigenlijk! We zetten namelijk al tientallen jaren in op de distributieland/mainport-strategie en toch hebben we een van de slechtst draaiende economieën van Europa. Er is kennelijk ergens een blinde vlek in onze politiek-economische visie. Iedereen papegaait elkaar vrolijk na onder leiding van de lobby. De Betuwelijn moet ook zo'n economische motor worden, maar na aftrek van alle verliesposten en milieuschade eindigt hij vermoedelijk in hetzelfde graf als de nieuwe Amsterdamse haven. Geld van burgers wordt gemakkelijk uitgegeven.

Soms is het zo simpel: hoe groter je bepaalde industrieën of bedrijfstakken (met steun) laat worden, hoe harder de klap als het misgaat. Kijk maar naar de bio-industrie. Het wordt tijd voor een duurzame, langetermijnvisie, met aandacht voor kleinschaligheid. Nederland is rijk genoeg om hierin gidsland te kunnen zijn. Waar blijft de partij die met behoud van welvaart het roer omgooit?

    • J. Bos