Dj's met naaimachinestress

De meeste dj's kan het niet schelen hoe ze eruitzien – het gaat om de muziek. Maar Lukas Keijser sprak twee sexy dj's in hoerenoutfit met konijnenmasker.

Hoe populair dj's tegenwoordig ook zijn, goed gekleed gaan ze zelden. Neem de Nederlandse platendraaiers. Goed, KidGoesting trekt nog wel eens een strak wit pak aan, MC Fashion is compleet gestileerd en dj's als Marysol, Brian S. en Marcella zijn zo mooi dat er weinig mis kan gaan. Maar verder is het toch vooral kalend en in schutkleuren.

Des te opvallender is het duo Wannab a Star en Miss B-have, ofwel Jojanneke van der Veer (27) en Bianca Kroon (28). Dit duo zien we gekleed als tweeling in supersexy blote jurkjes waar alles bijna uitfloept, en met anti-Bush-buttons erop gespeld, of in leggings met gouden lieslaarzen eronder die ze hebben besteld via een hoerensite. En dan weer gaan ze als trailer trash met grote petten op. Dat is dan misschien nog enigszins verantwoord, maar de neptieten en lompe neptanden zijn dat allesbehalve. Net als de reusachtige maskers van konijn en ezel. Jojanneke zegt: ,,Waarom zouden we onszelf niet voor schut zetten? Boeien. Lekker lol maken, daar gaat het om, gekkenhuis. Veel mensen in het nachtleven nemen zichzelf te serieus. Dat ze niet te wild dansen, omdat hun haar dan in de war gaat. Het is een feestje, niet een receptie voor een product voor hoe geweldig zit m'n haar. Lekker lossie.''

In 2003 kreeg het duo een Gouden Kabouter, de `Oscar' van de Nederlandse dancescene, voor de meest sexy dj; afgelopen keer kregen ze er een voor de beste act. Ze draaien op de betere feestjes en hebben op zaterdag een vaste avond in de Jimmy Woo in Amsterdam. Bianca en Jojanneke waren danseres op feesten, totdat ze genoeg hadden van ,,het boemboemboem'' en zelf een mix van funk, disco, hiphop gingen draaien. Jojanneke is vooral de dj, Bianca is meer van de entertainment. Zij noemt zichzelf `pj', performance jockey. Ze verzon een hilarische paaldansact, vingerverft neonschilderijen tijdens het draaien en playbackt.

Jojanneke heeft een modeachtergrond. Ze maakte veel voor performers en deed styling voor bladen. Maar nu ze last heeft van `naaimachinestress' koopt het duo in tweedehandswinkels en bij winkels als H&M. Ook worden Wannab a Star en Miss B-have gesponsord door Diesel. Maar vooral dragen ze werk van jonge ontwerpers. De truien met grote piemels erop zijn van kunstacademiestudent Nicolaas Gerritsen, de sweaters met wilde tekeningen van Bas Kosters die onlangs de Robijn Fashion Award won. Sasja Strenghold, voorheen van Deux d'Amsterdam, maakte voor de chique opening van de Euromast pakjes in zwartwit. Jojanneke: ,,Wij dragen graag kleren die niemand heeft, maar er gebeurt ook te weinig voor jonge ontwerpers in Nederland. Wij willen ze promoten.'' Ze denkt dat Nederland zo weinig goedgeklede dj's kent, omdat ,,muziekfreaks met muziek bezig zijn, niet met uiterlijk''.

    • Lukas Keijser