Courgettes gevuld met champignons

Varieer dit heerlijke gerecht door de verse champignons met een deel gedroogde paddestoelen zoals boleten of morieljes te mengen. Week de gedroogde paddestoelen in dat geval net lang genoeg in kokend water tot ze zacht zijn. Controleer na een paar minuten en neem zachte exemplaren er meteen uit.

U kunt deze gevulde courgettes van tevoren maken en 10 tot 15 minuten voor het serveren in de oven laten opwarmen. Ze zijn erg lekker bij lamsvlees en geroosterde kip.

Kook de courgettes in porties een paar minuten voor in de magnetron op 100 procent. U kunt ze ook ongeveer 10 minuten stomen. Ze moeten ongeveer voor de helft gaar zijn. Snijd ze in de lengte doormidden en schep er met een lepel het vruchtvlees uit. Zorg dat u niet door de schil gaat; de wanden moet circa 5 mm dik zijn. Hak het uitgeschepte vruchtvlees.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op een matig vuur en bak er de knoflook, peterselie en oregano 1 minuut in. Schep er de ui door en laat nog circa 5 minuten fruiten, waarbij u regelmatig roert. Schep er het vruchtvlees van de courgettes en de champignons door en bak het mengsel tot de groenten gaar en goudgeel zijn. Schep het groentemengsel over in een grote kom.

Schep er het geweekte broodkruim, de helft van de Parmezaanse kaas, het ei en zout en peper naar smaak door. Vul de uitgeholde courgettes met dit mengsel. Strooi er de overgebleven Parmezaanse kaas over en verdeel er hier en daar stukjes boter over. Schik de gevulde courgettes naast elkaar op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet circa 30 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. U kunt de courgettes als de bovenkant niet goudbruin geworden is nog even onder een hete grill zetten.

    • Kim Maclean