CDA, VVD willen plek Bolkestein

Nu Frits Bolkestein geen tweede termijn wil als Nederlandse eurocommissaris, maakt zijn partij, de VVD, zich op voor een harde strijd met coalitiepartner CDA over wie de nieuwe eurocommissaris mag leveren. Dat blijkt uit uitlatingen van vertegenwoordigers van beide partijen.

De VVD meent in de persoon van Neelie Kroes een `brede kandidaat' te leveren, die op veel terreinen kan worden ingezet, terwijl de mogelijke kandidaten aan CDA-zijde beperkter zouden zijn in hun mogelijkheden: Ruding (ex-minister van Financiën) en Veerman (thans minister van Landbouw).

Het in VVD-kring levende gevoel dat met de benoeming van een kandidaat haast is geboden, wordt ondersteund door Rick van der Ploeg – die zich als PvdA'er kandidaat heeft gesteld voor de post. Volgens Van der Ploeg is het niet goed om – zoals het CDA voorstaat – te wachten met de benoeming van een kandidaat totdat er meer duidelijkheid is over diens portefeuille. ,,Nederland moet met een naam komen, opdat in Brussel het lobbyen voor een goede portefeuille zo snel mogelijk kan beginnen'', aldus Van der Ploeg.

Het voorstel van PvdA-leider Bos om de Tweede Kamer de Nederlandse eurocommissaris te laten verkiezen, kan niet op een Kamermeerderheid rekenen, blijkt uit een rondgang langs partijwoordvoerders. Wel heeft de VVD, die dit voorstel aan een meerderheid zou kunnen helpen, een zekere genegenheid voor deze gedachte.

EUROCOMMISSARIS: pagina 3