Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

`Bush wilde met opzet schokeffect in Midden-Oosten'

De onomwonden steunverklaring van president Bush aan de Israëlische premier Ariel Sharon, vorige maand bij diens bezoek aan Washington, was bedoeld het vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven in te blazen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gezegd. De onvoorwaardelijke steun voor Sharons plan een deel van de annexaties op de Westelijke Jordaanoever te behouden en de Gazastrook te ontruimen, had een ,,schokeffect'', maar de Arabische landen zijn die schok nu weer te boven en zoeken naar wegen om te onderhandelen. Dat was precies wat Bush beoogde, aldus Powell. ,,Hij wilde een uitweg uit een impasse die nergens toe leidde.'' Bush zelf heeft in de Egyptische krant al-Ahram gezegd dat 2005 geen realitische datum meer is voor het begin van een Palestijnse staat. ,,Ik denk dat 2005 niet zo realistisch is als het twee jaar geleden was. Toch meen ik dat we zo veel mogelijk ons best moeten doen om een staat te krijgen.''