Borisgate

Albert Verlinde windt zich op over de slechte performance van Jerney Kaagman.

Een rel in Showbizzland is altijd heerlijk. Wekenlang moesten we het doen met buitenlandse opstootjes als de rechtszaak van Michael Jackson en de buitenspelval van Rebecca Loos met David Beckham. Maar begin deze week was het eindelijk weer raak in eigen land.

Het begon allemaal met een telefoontje van mijn RTL Boulevard collega Beau van Erven Dorens. Hij schrijft een column in het weekblad Nieuwe Revu en had zijn stukje een dag eerder in moeten leveren omdat het blad een dag eerder zou verschijnen in verband met een onthulling over Boris. Voor wie de afgelopen weken op een onbewoond eiland in de stille Zuidzee heeft doorgebracht: Boris is de natte droom van Venlo. Tot drie maanden geleden was dit bijzonder aardige Limburgse plaatsje het synoniem voor geweld dankzij de Bende van Venlo, maar na regen komt zonneschijn. Ook in Venlo. Na jaren van stigmatisering gloorde er hoop. Volstrekt onverwacht steeg er vanuit het stadje een Engel op met een zeer welluidend stemgeluid. Hij kwam zag en overwon de televisiehype die Idols heet en mocht afgelopen zaterdag de hoofdprijs in ontvangst nemen. Een rel met Boris is dus hot! Wat kon er aan de hand zijn? Beau bleef vissen bij zijn hoofdredacteur en het telefoontje met Mark Koster maakte het verhaal alleen maar spannender. Hij kon niks zeggen, want als hij te vroeg zijn mond open zou doen, zou de tegenpartij wel eens naar de rechter kunnen lopen en een publicatieverbod eisen. Maar dat het iets met oude opnames en een een-tweetje met jurylid Jerney Kaagman van doen had, dat konden we wel verklappen in onze uitzending. Zo gezegd zo gedaan. Twee zinnetjes in een half zeven programma waren voldoende om paniek te veroorzaken in het Boris kamp. De nieuwe held was die avond te gast bij Barend en van Dorp en wilde daar eigenlijk alleen maar vrolijk terugblikken op zijn Idols zege. Een rel kwam dus wel heel slecht uit. Vlak voor hij bij Frits en Henk de studio binnenwandelde belde hij in paniek met Nieuwe Revu, maar verder dan een bevestiging van onze opmerking in Boulevard kwam hij niet. Dinsdagmorgen barstte de bom. Het weekblad meldde trots dat ze een CD'tje met meerdere Boris nummers gratis weggaven en dat Boris in het verleden met Jerney Kaagman gewerkt had. Idols zou doorgestoken kaart zijn geweest.

De hele dinsdag werd er door mijn redactie gebeld. Met Nieuwe Revu die hun verhaal natuurlijk exclusief aan ons wilden vertellen; het is immers een mooie reclame voor een blad dat er na de restyling niet beter op geworden is. Er werd ook gebeld met Jerney Kaagman, maar die is nog steeds boos op me omdat ik ooit een grapje over haar gemaakt heb dat ze niet kon waarderen. Ze weigerde dus commentaar in beeld, maar gaf wel toe dat ze twee weken geleden gehoord had dat Boris op een oud door haar geproduceerd Conamus CD'tje te horen was geweest. Aan het eind van de dag brachten we na veel speurwerk het verhaal van een jongen uit Venlo die joeg op roem, die zelfs zijn neus zou hebben laten verbouwen om een idool te worden en die zijn muzikale vriend uit het pre-Idols tijdperk niet meer wilde kennen. En die oude vriend bood uit frustratie oud materiaal aan bij een weekblad. Allemaal heel onschuldig. Maar de jury treft meer blaam. Die hadden meteen moeten melden dat er in het verleden indirect contact geweest was tussen juryleden en een kandidaat. Als ik juryvoorzitter was geweest had ik het wel geweten; Henk-Jan en Jerney? Een slechte performance, toedeledokie!

    • Albert Verlinde