Aspergeliefde

In Geertruidenberg laat Joep Habets zich verrassen door het surprisemenu.

Onze liefde voor asperges steekt diep. Nauwelijks hebben we gehoord dat restaurant 't Weeshuys is uitgeroepen tot aspergerestaurant 2004 of we reizen af naar Geertruidenberg. Onze bestemming ligt aan de langgerekte met een dubbele rij stamlindebomen omzoomde markt van het vestingstadje. Aan de ene zijde vormt de kloeke koeltoren van de Amercentrale de visuele beëindiging, aan de andere zijde de fiere Sint Gertrudiskerk.

Restaurant 't Weeshuys is gevestigd in de eeuwenoude kapel van een voormalig gasthuis. De kapel heeft later ook als weeshuis dienst gedaan. Het is een hoge ruimte die plaats biedt aan opulente arrangementen van takkenbossen en boomschors, de droom van de bloemschikkers en de schrik van de schoonmaakploeg. Een aspergeblank Mariabeeld blikt over de etende gasten. Ze zijn al vroeg op de vrijdagavond aangeschoven. Wat de etenstijden betreft hoort Geertruidenberg eerder tot het Hollandse rivierengebied dan tot het Brabantse land.

In het halletje liggen de bewijzen van de uitverkiezing tot Nederlands aspergerestaurant 2004 door het Belgische vaktijdschrift Saisonnier. Ook het muurbord van het Brabants Aspergegenootschap wekt verwachtingen. Des te meer valt het tegen dat het aspergemenu al weer is afgevoerd, noch staan er gerechten met witte asperges op de kaart. Het seizoen is nota bene nauwelijks begonnen. Onze aspergeliefde blijft onbeantwoord. We beseffen dat we nog geluk hebben met de minuscule blokjes asperges op de stroeve zalmmousse die als amuse op tafel komt.

't Weeshuys biedt wel een surprisemenu, meldt de sympathiek opererende bediening. De prijs van het driegangenmenu, wijnen inbegrepen, is net geen 60 euro. Het wijnarrangement voert ons uiteindelijk naar Bergerac met een Montbazillac bij het dessert, via Veneto met een Valpolicella bij het hoofdgerecht. Het startpunt is de Elzas met de Gentil van het huis Hugel. Zouden er dan toch asperges op tafel komen? Elzasser wijnen hebben immers, niet altijd terecht, een reputatie als de ideale begeleiders van asperges.

Als voorgerecht heeft de chef een trio in petto, gepresenteerd op een langgerekt bord. Van links naar rechts stelt men ons voor een schijfje frisse Provençaalse visterrine van poon en geroosterde paprika, een taartje van sla en grijze garnalen met een Oosters smaakaccent en een aspergemousse met een stola van aal. Warempel, er steken toch asperges de kop op. Al heeft de aspergemousse wat moeite om op te boksen tegen de smaak van de gerookte aal.

De ambiance, de kaart en de opmaak van de gerechten getuigen van een gastronomische ambitie die in de praktijk van het proeven niet helemaal wordt waargemaakt. De keuken werkt zeer behoorlijk, maar niet buitengewoon geraffineerd.

Het surprisemenu bevat bij verrassing nog meer asperges. In het hoofdgerecht vervullen asperges een rol, zij het een bijrol. Welgeteld twee stuks begeleiden de goed gebakken en in fraaie dunne plakjes gesneden sirlionsteak. Er zitten nog wat lentegroentes bij en smakelijk bereide nieuwe aardappeltjes. Ook dit gerecht past eerder in de traditie van de brasserie dan van de haute cuisine.

Een hups hoorntje met ijs van cacao gaat aan het dessert vooraf. Op het bord ligt een sokkeltje van aspergemousse in een jasje van witte chocolade. Erop rust een bolletje ijs van groene asperges. De smaak doet in de verte aan pistache-ijs denken. Heel licht zijn de asperges te proeven. De hoofdrol is uiteindelijk toch nog voor de asperges.

Restaurant 't Weeshuys, Markt 52-56 Geertruidenberg, 0162-513698, www.weeshuys.nl

    • Joep Habets