`Wandelaar mag gids nooit blind vertrouwen'

Een wandeltocht van elf Nederlandse toeristen door de Sierra Nevada liep uit op een drama. Drie wandelaars stierven. ,,Wat hier is gebeurd kan gewoon niet.''

Wat de bekroning van een tiendaagse wandelvakantie had moeten worden, veranderde afgelopen woensdag in een drama. Een groep van elf Nederlandse toeristen vertrok tien uur 's ochtends onder leiding van een gids vanuit het witte bergdorpje Trevélez in de Alpujarras naar boven.

Doel van die dag was de berghut Poqueira waar overnacht zou worden. Deze hut is eigendom van de Spaanse alpinistenvereniging en ligt op een hoogte van 2.500 meter. Voor donderdag stond een wandeling op het programma naar de Mulhacén, met bijna 3,5 kilometer de hoogste berg van de Sierra Nevada.

Het was koud die dag, en nevelig, herinnert Isabelle Plomp (38 jaar) uit Rotterdam zich. Na anderhalf uur wandelen werden de omstandigheden zelfs ronduit onaangenaam.

,,We kwamen met van die diepe stappen in de sneeuw terecht, tot aan je knieën. Het was steeds harder gaan waaien en je moest gebukt stilstaan om je staande te houden in van die rukwinden'', aldus Plomp. De groep wandelaars, dertigers en een aantal ouderen die de wandelvakantie hadden geboekt bij het Haagse reisbureau Intertrek, was licht gekleed en zonder speciale berguitrusting vertrokken.

Na een uurtje ploeteren door de kou en de storm werd het Plomp, zelf atletiekcoach en fanatiek roeister, te gortig. Samen met haar vriendin Catharina van Baar (57 jaar) uit Delft besloot ze terug te keren naar Trevélez.

,,We zeiden: dit is onverantwoordelijk, we gaan niet door.'' De vrouwelijke gids van het gezelschap reageerde echter afwijzend op de suggestie van een ommekeer. ,,Ze zei: `Ik zal nooit iets onverantwoordelijks doen', ze vond ons eigenwijs'', aldus Plomp. De gids zei volgens haar ook dat ze zelf het hotel moesten betalen, als ze teruggingen. Twee oudere dames sloegen het aanbod van de terugkeer beleefd af. De overige wandelaars volgden zonder protest de gids op hun weg naar boven.

Eerder hadden Plomp en Van Baar tevergeefs aangedrongen om te bellen naar de berghut voor informatie over de omstandigheden hogerop. ,,Ik bel alleen om de reservering af te zeggen'', zou de gids hebben geantwoord.

Volgens de Guardia Civil had de verantwoordelijke opzichter van de berghut echter reeds bij het reserveren van de overnachtingen aan de gids gemeld dat het onder de weersomstandigheden ten sterkste af te raden viel de tocht naar boven te ondernemen.

Die avond, op slechts een halve kilometer van de berghut, werden twee van de oudere vrouwelijke wandelaars overvallen door onderkoeling en door de groep voor dood achtergelaten. Een speciale reddingsploeg van de politie, die rond negen uur 's avonds door de parkwachters van de Sierra Nevada waren gewaarschuwd, ontdekte in de loop van de nacht de acht resterende wandelaars op de zuidhelling onder de Mulhacén.

De groep werd overgebracht naar de berghut. Daar kwam alsnog de enige man van het gezelschap te overlijden. Een 69-jarige vrouw raakte door onderkoeling in een coma en is er ernstig aan toe. Tegenover de Spaanse radio zou een van de leden van het reddingsteam hebben verklaard dat de vrouwen buiten de hut niet dood, maar bewusteloos waren toen ze werden verlaten. Zij zouden pas in de loop van de nacht overleden zijn. Bergspecialisten onder het reddingsteam spraken hun verbazing uit over de onverzorgde wijze waarop de slachtoffers waren achtergelaten.

Plomp en Van Baar waren gisterochtend net Trevélez uit gewandeld richting een ontmoetingspunt, toen ze van het drama hoorden. Ze besloten zich alsnog met de overlevenden uit de groep te verenigen in Granada. Plomp: ,,Wat hier is gebeurd kan gewoon niet. Ik heb veel ervaring met groepsreizen en er zitten altijd wel gidsen tussen die onvoldoende inzicht en gevoel voor het vak hebben. Als je aardig kan wandelen betekent dat nog niet dat je ook een groep kan begeleiden. Daar zou veel meer aandacht aan besteed moeten worden.''

Reizen in een groep betekent voor haar dan ook niet dat je de gidsen blind kan vertrouwen. ,,Je moet altijd zelf blijven nadenken. Als je gaat roeien houd je ook rekening met het weer. Anders verdrink je.''

    • Steven Adolf