Verzopen matrozen

Koningin Beatrix at in Warffum een stukje poffert. Eenmaal per jaar koninklijk koekhappen – zo schiet het niet op met onze oud-vaderlandse lekkernijen, want we hebben ook nog `oliekoeken, broedertjes, smeerbollen, kuipertjes, arme ridder, kissebillen, prophetekoekjes, heerekoekjes, kungeltjes, stuiters, rommelkantjes, wespenesten, strevels, kalfspoten, bisschopskoekjes, windbuidel, timpen, frederikjes, houtkrullen, drabbelkoeken, evenveeltjes, nonneveesjes, gruttekoekjes, kuische zusterkoek, hoerendrekjes, toverkoek, kanonnetjes, ketelkoek, spiegelkoek, uitsteekseltjens, tulleband van zusterdeeg, gebakken veldmuizen, plasjes, knuppelkoek, ollewieven, domineegebak'.

Onder andere! De vele plaatselijke koeken als Dokkummer fluitsjes, Amersfoortse keitjes en Goudse moppen staan niet eens op de lijst. Vandaag een Zeeuws familierecept, dat ik niet in Zeeuwse kookboeken tegenkwam. Naam van het nagerecht: verzopen matrozen. Leng de inhoud van het flesje zuur smakende bessensap aan met een zelfde hoeveelheid water of desgewenst minder. Leg het citroenschilletje, het kaneelstokje in het verdunde sap. Breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat het een kwartiertje trekken. Schep citroenschil en kaneelstok uit het sap. Roer suiker naar smaak en een scheutje crème de cassis door het bessensap dat eventueel kan worden gebonden met aardappelmeel. In plaats van Zeeuwse cassis kan ook Franse cassis worden gebruikt. In plaats van een kaneelstokje kan er ook een beetje kaneelpoeder aan het bessensap worden toegevoegd. Roer, net als bij het maken van een maïzenapapje, een beetje water door het meel en roer dit door het sap. Laat het sap afkoelen. Leg de beschuiten, bij voorkeur geen fabrieksbeschuiten maar door de warme bakker gemaakte, naast elkaar op een schaal. Giet in het midden van elke beschuit een scheutje bessensap. De beschuiten blijven dan op hun plaats liggen en gaan niet ronddobberen. Giet nu de rest van het sap over en om de beschuiten. Laat het gerecht enkele uren staan. Bij de verzopen matrozen wordt lobbig geklopte, iets gezoete slagroom of met suiker losgeklopte crème fraîche geserveerd.

Morgen: gevulde courgettes.

    • Anne Scheepmaker