Vd Noordt sluit toch gewone CAO

Het Almelose payrollbedrijf Van der Noordt Personeelsdiensten heeft met de FNV Horecabond overeenstemming bereikt over een CAO voor de 6.000 werknemers. Van der Noordt neemt personeel van andere bedrijven, voornamelijk horeca-ondernemingen, in dienst en leent de werknemers vervolgens weer uit aan hun oude werkgever.

Van der Noordt had eerder met een speciaal voor dit doel opgerichte werknemersvereniging een CAO afgesloten. Het ministerie van Sociale Zaken heeft deze constructie afgekeurd, omdat het vermoeden bestond dat de `eigen vakbond' niet onafhankelijk van de werkgever opereerde.

Volgende de FNV was de `minimale' bedrijfs-CAO concurrentievervalsend voor andere ondernemingen in de uitzendsector. In de CAO waren geen afspraken gemaakt over VUT of opleidingen, waardoor het bedrijf grofweg 10 procent minder aan loonkosten kwijt was. In de nu afgesloten CAO is er wel een budget vrijgemaakt voor scholing. Ook is volgens vakbondsbestuurder B. Francooy de pensioenregeling en de aanvulling van het loon bij ziekte verbeterd. ,,Voor een start is dit een goede CAO'', zegt Francooy.

Volgens directeur K. van der Wel van Van der Noordt Personeelsdiensten is de nu afgesloten CAO duurder, maar wegen de kosten niet op tegen de ,,goodwill'' die het bedrijf boekt.

Beide partijen hebben de afspraak gemaakt de CAO volgend jaar verder te verfijnen. Het is de eerste keer dat FNV Horecabond met een groot payrollbedrijf overeenstemming heeft bereikt over een CAO. In de payroll-sector werken ongeveer 25 bedrijven met in totaal circa 20.000 werknemers. De FNV streeft ernaar om met de bedrijven die zich toeleggen op de horeca een sector-CAO af te spreken.