Valencia met Marseille in bekerfinale

Valencia en Olympique Marseille spelen in Gotenburg de finale van het UEFA-Cuptoernooi. Het Spaanse Valencia versloeg het Spaanse Villarreal met 1-0. Marseille won van Newcastle United met 2-0.

Bij Marseille was de Ivoriaanse international Drogba gisteravond de grote man. Hij maakte zowel in de beginfase als in de slotfase een doelpunt en kreeg vlak voor tijd onder daverend applaus een publiekswissel. Bij Marseille zat oud-Ajacied Mido op de reservebank. De Egyptenaar komt bij de Zuid-Franse voetbalclub nauwelijks aan spelen toe.

Voor Marseille is het de eerste Europese bekerfinale sinds 1993, toen het onder leiding van voorzitter Tapie ten koste van AC Milan in München de Champions League won. Het was tevens de laatste officiële wedstrijd van de geblesseerde Nederlander Van Basten bij Milan. Marseille raakte daarna verwikkeld in een omkoopschandaal en werd door de Franse bond naar de tweede klasse teruggezet. Tapie werd persoonlijk gestraft voor de verboden handelwijze.

Tegen Newcastle United rekende Marseille af met het bezoedelde verleden. Het eerste onderlinge duel in St. James' Park was twee weken geleden in een 0-0 gelijkspel geëindigd. Newcastle had in de kwartfinale de Nederlandse kampioen PSV uitgeschakeld. De club van trainer Robson wist de prestatie van 1969 niet te herhalen. Toen wonnen de Magpies de Jaarbeursbeker, de voorloper van de UEFA Cup.

Met de finaleplaats, op 19 mei in de Zweedse havenstad Gotenburg, completeert Marseille het Franse voetbalsucces in de Europese bekertoernooien. Monaco plaatste zich afgelopen woensdag ten koste van Chelsea voor de eindstrijd van de Champions League. Het Franse clubvoetbal stond jarenlang in de schaduw van het nationale elftal, aangezien de meeste Franse internationals voor buitenlandse topclubs spelen. De sterke jeugdopleiding heeft het clubvoetbal in Frankrijk een positieve impuls gegeven.

Valencia vertegenwoordigt het altijd sterke Spaanse clubvoetbal in de finale van het UEFA-Cuptoernooi. De koploper in de Primera Division was in 2000 en 2001 verliezend finalist van de Champions League. Valencia was gisteravond voor eigen publiek net iets sterker dan Villarreal. Mista zorgde na een kwartier met een benutte strafschop voor het verschil. Dezelfde speler had de penalty uitgelokt.