Trichet: dure olie wakkert inflatie aan

De Europese Centrale Bank is bezorgd over de invloed van de stijgende olieprijzen op de inflatie. De Bank of England verhoogde onder meer om die reden gisteren verder de rente met een 0,25 procentpunt.

Vanmorgen noteerde op de termijnmarkt in Londen een vat van 159 liter Brent-olie voor levering in juni ruim 37 dollar. De prijs van deze Noordzee-olie is bepalend voor driekwart van de mondiale olieprijzen. In New York naderde de olieprijs voor het toonaangevende West Texas Intermediate gisteren 40 dollar per vat.

ECB-president Jean-Claude Trichet verklaarde gisteren in Helsinki dat de olieprijzen, die op het hoogste niveau staan in meer dan tien jaar, ,,een opwaarts risico op de prijsstabiliteit leggen''. De ECB liet de rente van 2 procent ongewijzigd, maar waarnemers menen dat Trichet langzaam maar zeker de markt erop voorbereidt dat niet een renteverlaging, maar eerder een renteverhoging in het verschiet ligt.

De Bank of England verwees gisteren in een verklaring bij haar renteverhoging naar de scherp gestegen grondstoffenprijzen. Olie is veruit de belangrijkste grondstof ter wereld. De Britse centrale bank verhoogde de rente met 0,25 procentpunt tot 4,25 procent teneinde de inflatie onder controle te houden. Met name de Britse huizenmarkt behoeft volgens analisten snel afkoeling.

Eerder voerde Alan Greenspan, de Amerikaanse centrale bankier, de sterke stijging van de olieprijzen voor de zeer lange termijncontracten – tot 2010 – als bewijs aan voor blijvend hoge olieprijzen in de wereld.

Volgens sommige waarnemers zinspeelde de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, deze week in zijn toelichting op het besluit om de zeer lage Amerikaanse rente van 1 procent niet te veranderen, op een aanstaande verhoging van de rente. Greenspan leek daar gisteren opnieuw op te zinspelen toen hij waarschuwde voor het snel stijgende Amerikaanse begrotingstekort.

Op zijn persconferentie gisteren in Helsinki, waar de ECB dit keer haar maandelijkse bestuursvergadering hield, herhaalde Trichet zijn oproep aan de olieproducerende landen ,,verantwoordelijkheid'' te nemen voor de olieprijzen, maar op hun beurt zeggen die dat er olie genoeg is in de wereld en wijzen zij op de speculanten.

Olieanalisten wijzen als oorzaken voor de dure olie de spanning in het olierijke Midden-Oosten, het tekort aan benzine in de VS net nu het zomerseizoen begint en, niet op de laatste plaats, de grote vraag naar olie in China aan.