Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de ruimtevaartdromen van president Bush. Zijn plannen om bemande vluchten naar Mars te sturen wel haalbaar? Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Onder meer aandacht voor het niveau van de rampenbestrijding in Nederland met bestuurders en brandweercommandanten. Volgens sommigen haalt de rampenbestrijding niet het niveau van wat het zou moeten zijn. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Lagonda. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Factor: Leven na de dope. Over het experiment Strafrechterlijke Opvang Verslaafde (SOV) en Hans Spannenburg die meer dan 25 jaar zwaar verslaafd was en altijd op het criminele pad. Gedwongen afkicken lijkt de enige remedie. Ned.1, 22.47-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Laatste uitzending van het seizoen met de minister van Vreemdelingenbeleid Rita Verdonk en de naar het ministerie van Economische Zaken vertrekkende politiek verslaggever Job Frieszo. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT & KUNST

TV3. Gesprekken met muzikant en zanger Daniel Lohues. Verder aandacht voor de Architectengroep 2012 naar aanleiding van het verschijnen van het architectuurjaarboek. Ned.3, 19.35-20.03u.

Een ster in 40 dagen. Eerste deel van een vierluik waarin zangers en zangeressen van het Nederlandstalige levenslied de kans krijgen nationaal door te breken. Op 28 mei is de finale. Ned.2, 20.28-21.35u.

Terug naar Oegstgeest. Derde aflevering van dit thematische boekenprogramma gaat in op het thema `vieze boeken'. Aan de orde komen o.a. de viezigheid aan het Franse hof in de 17de en 18de eeuw. Claudette Halkes en Annemarieke Piers van het grote schoonmaakboek Schoon doen mee aan een quiz met `vieze' vragen. Ned.1, 21.02-21.53u.

FILM

Dirty Dancing (Emile Ardolino, 1987, VS). Voor een grijpstuiver vervaardigde tienermusical werd onverwacht kassucces. In de zomer van 1963 verliest bleu meisje van goede komaf (Jennifer Grey) haar onschuld dankzij paria Patrick Swayze's onderricht in de dirty mambo. In zijn monogame hitsigheid een typisch verschijnsel van de jaren tachtig. SBS6, 20.30-22.30u.

The War of the Roses (Danny DeVito, 1989, VS). Zwarte echtscheidingskomedie van brutale schreeuwlelijk DeVito overschrijdt slechts naar Hollywoodmaatstaven de grens van de goede smaak. Echtelieden Kathleen Turner en Michael Douglas voeren guerrillastrijd vanuit notarieel vastgelegde zones in hun villa. Net5, 21.30-23.45u.

.Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000, Eng./Fr.). Succesrijk debuut is een feelgood movie over 12-jarig jochie uit Noord-Engeland dat ten tijde van de mijnstakingen van 1984 balletdanser wil worden. Het contrast tussen zijn explosieve talent tot bewegen en de grauwe werkelijkheid van een troosteloos mijnstadje wordt breed uitgemeten. VRT, 21.35-23.29u.

.Solas (Benito Zambrano, 1999, Spanje). Publieksfavoriet van het Rotterdamse filmfestival is even melancholiek als banaal drama over de verhoudingen tussen een oude moeder, haar verbitterde dochter en aardige oude buurman. Canvas, 23.30-0.55u.

.Le secret (Virginie Wagon, 2000, Frankrijk). Sensueel en minimalistisch relaas van het overspel van een gelukkig getrouwde encyclopedieverkoopster met een zwarte Amerikaanse reus. Simpel verhaal bekoort door schoonheid en zuiverheid van de filmtaal. Ned.3, 23.45-1.35u.

.Shakespeare in Love (John Madden, 1998, VS/Eng.). Historisch-romantische komedie over Shakespeare plukt uit diens Verzameld Werk en vertoont ironische parallellen met vooral Romeo & Juliet. Joseph Fiennes speelt de toneelschrijver als een geprangd genie dat zijn inspiratie bij elkaar jatte. Toneelgekke aristocrate Gwyneth Paltrow ontpopt zich tot zijn muze. Veronica, 0.30-2.40u.

RADIO

Kunststof. Ger Verrips praat over zijn biografie van Karel van het Reve Denkbeelden uit een dubbelleven. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van tekenaar Paul Klemann in Utrecht besprekingen van roman Memmen van de Franse schrijver Pierre Mérot en de Canadese film Les Invasions Barbares van Denys Arcand. In het tweede uur een gesprek met beeldhouwster Barbara de Clercq (1948), die beelden maakt van dieren. 747AM, 21.02-23.00u.