Stitou wint belangrijkste poëzieprijs

De VSB Poëzieprijs 2004 is gewonnen door Mustafa Stitou voor zijn bundel Varkensroze ansichten. Aan de prijs voor de beste bundel van vorig jaar is een bedrag verbonden van 25.000 euro.

,,Met anekdotes en bezweringen, klanknabootsingen en lange slingerzinnen, tragische ernst en haast hilarische grappen is Varkensroze ansichten van Mustafa Stitou een ongelofelijk gevarieerde dichtbundel. En dan gáán de gedichten ook nog ergens over'', aldus de jury. ,,De bundel verdient grote bewondering om de indrukwekkende poging die erin ondernomen wordt de vinger te leggen op de essentie van `onze' cultuur. Naast de ontegenzeggelijke ernst van deze thematiek vallen in deze bundel ook de ontroerende liefdesgedichten op, de humor en het vleugje absurdisme dat Stitou vaardig door de regels vlecht.''

De bekendmaking van de prijs vond gisteravond plaats in het tv-programma TV3, door de Vlaamse dichter Tom Lanoye. De ceremonie verliep allesbehalve vlekkeloos. Lanoye knipte de linten weg en brak de envelop met de winnaar al open toen er nog een filmpje over de vijf genomineerden werd gestart. En nadat Stitou de felicitaties in ontvangst had genomen, werd hij door de presentator uitgenodigd een gedicht voor te lezen. Zijn voordracht moest hij na enkele regels staken, omdat het programma voorbij was.

Varkensroze ansichten is de derde bundel van Stitou, die in 1974 werd geboren in Tetouan en opgroeide in Lelystad. Vanaf zijn debuut op 19-jarige leeftijd met Mijn gedichten geldt hij als veelbelovend. In 1998 volgde Mijn vormen. Varkensroze ansichten kreeg alom goede kritieken en gold als de grote favoriet. Vanochtend zei Stitou dat hij ,,blij verrast'' was. Van het geld gaat de dichter ,,boodschappen'' doen.

De officiële uitreiking van de prijs is volgende week vrijdag in de Rode Hoed. Daar zullen ook de andere genomineerden nog optreden; Wouter Godijn (De karpers en de krab), René Huigen (Geen muziek & geen mysterie) en Henk van der Waal (De aantochtster); ook genomineerd was de vorig jaar overleden C.O. Jellema (Stemtest). Vorig jaar ging de prijs naar Tonnus Oosterhoff, voor de bundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen.