School weigert moslimleider

Het bestuur van de Haagse Hogeschool heeft de verhuur van een ruimte aan de stichting Al Beit Al Arabi uit Den Haag geannuleerd. De organisatie wilde op 21 mei een bijeenkomst houden met Qazi Hussein Ahmed, leider van de grootste Pakistaanse moslimpartij. De bijeenkomst was mede georganiseerd door de Arabisch Europese Liga (AEL).

Het bestuur van de hogeschool nam de beslissing nadat gisteren in de media duidelijk werd wie er op de bijeenkomst zou spreken. In een persbericht laat de Haagse Hogeschool weten dat men ,,niet volledig is geïnformeerd over het doel, de aard en het programma van de bijeenkomst, ondanks dat hierom is verzocht''. Omdat ,,de geldende afspraken voor verhuur van het gebouw hiermee niet in acht zijn genomen'', heeft de hogeschool de commerciële reservering geannuleerd. Volgens een woordvoerder van de Haagse Hogeschool stuurde Al Beit Al Arabi gisteren aanvullende maar nog steeds onvoldoende informatie over de bijeenkomst.

Hussain Ahmed en zijn partij Jamaat-e-Islami zijn fel gekant tegen de steun van de Pakistaanse regering aan de Verenigde Staten. De partij steunde het Talibaan-regime in buurland Afghanistan, wordt verdacht van banden met Al-Qaeda en streeft naar een strenge islamitische samenleving in Pakistan. Eerder deze week riep het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) de regering op om Hussain Ahmed de toegang tot Nederland te weigeren. Volgens CIDI-directeur R. Naftaniel vormt hij een risico voor de staatsveiligheid en de openbare orde omdat hij de gewapende jihad tegen niet-moslims propageert. In Antwerpen probeerde de AEL onlangs vergeefs een ruimte voor een lezing van Hussein Ahmed te reserveren. De gemeente Antwerpen wilde geen politieke bijeenkomst in een cultureel centrum.

Op de website van de AEL wordt de lezing van Hussein Ahmed in de Haagse Hogeschool nog aangekondigd, hij zou spreken over `Toekomst van de Ummah', de moslimgemeenschap. Al Beit Al Arabi (`Het Arabische Huis') presenteert zich op de eigen website als een onafhankelijk sociaal en cultureel centrum, met als doel ,,het bevorderen van begrip en respect voor de Arabische wereld in Nederland en Europa''.