Scarlett chef van Britse MI6

De Britse rel over onbetrouwbare inlichtingen in de aanloop naar de oorlog in Irak is opnieuw opgelaaid nu premier Blair John Scarlett heeft benoemd als chef van MI6, de inlichtingendienst voor het buitenland.

Scarlett (55), wiens benoeming eind juli moet ingaan, is nu chef van het Joint Intelligence Committee (JIC), de schakel tussen diensten en regering. Hij was eindverantwoordelijk voor het in september 2002 gepubliceerde dossier over de vermeende Iraakse massavernietigingswapens. Het bevatte de omstreden bewering dat Irak binnen 45 minuten chemische of biologische wapens kon inzetten.

Tijdens zijn onderzoek naar de dood van de wapengeleerde Kelly pleitte Lord Hutton Scarlett vrij van het `opseksen' van het dossier. Wel werd duidelijk dat Scarlett een reeks tekstwijzigingen had doorgevoerd die waren voorgesteld door Alastair Campell, Blairs toenmalige pr-chef.

Volgens Hutton had Scarlett zich destijds mogelijk ,,onbewust laten beïnvloeden'' door het dossier te herschrijven voor publieke consumptie.

Naar de vraag waarom de gegevens in het dossier ondeugdelijk waren, loopt nog een officieel onderzoek door Lord Butler. Dat wordt volgende maand gepubliceerd. Michael Ancram, oppositie-woordvoerder voor Buitenlandse Zaken, noemde Scarletts benoeming gisteren ,,ongepast'', omdat zijn functioneren ,,duidelijk in het centrum van het onderzoek'' door Butler staat.

Met de benoeming schendt Downing Street tevens de traditie dat de tweede man van MI6 doorschuift naar de topfunctie. Scarlett werkt al dertig jaar bij de dienst. Tot 1994 was hij een anonieme spion. Daaraan kwam een einde toen hij in 1994 werd uitgewezen door Rusland, waar hij station chief van MI6 was. Jack Straw, minister van Buitenlandse Zaken, zei dat Scarlett de ,,operationele ervaring en persoonlijke kwaliteiten'' bezit die hem een waardig MI6-chef maken.

Als JIC-chef was Scarlett niet verantwoordelijk voor de inlichtingen zelf. Dat was Sir Richard Dearlove, die op 31 juli als MI6-chef met pensioen gaat. De regering zou de afweging hebben gemaakt dat Scarlett dan met relatief schone handen de topfunctie kan vervullen. Volgens Blair is Scarlett uitgekozen volgens de gebruikelijke procedure door een comité van ambtenaren. Dat comité stond overigens onder leiding van Sir David Omand, die ook nauw betrokken was bij het dossier.

Oud-JIC-chef Sir Rodric Braith-waite zei dat de diensten tijdens de samenstelling van het dossier hun ,,meest waardevolle bezit, hun objectiviteit, hebben verloren''. Ze stapten uit hun traditionele, analyserende rol en traden toe tot de ,,magische cirkel'' rond Blair. Phillip Knightley, Brits spionage-expert, zei tegen deze krant dat Downing Street het besluit tot de oorlog destijds al had genomen en dat ,,de diensten vervolgens het materiaal [moesten] leveren om dat te rechtvaardigen''.