Saakasjvili richt zich nu op Abchazië

Terwijl Adzjarië feest viert na de verdrijving van de lokale potentaat Aslan Abasjidze, heeft de Georgische president Michail Saakasjvili de komende vereniging van heel Georgië in het vooruitzicht gesteld.

Saakasjvili wil na Adzjarië ook de in de jaren negentig weggelopen regio's Abchazië en Zuid-Ossetië onder het gezag van zijn regering terugbrengen. ,,Het proces van de restauratie van `s lands eenheid is begonnen'', zo verklaarde hij. ,,Over een tijd zullen we ook weer in Soechoemi [de hoofdstad van Abchazië] zijn.'' Hij onderstreepte dat hij bij de hereniging geen geweld wil gebruiken. ,,We moeten vreedzaam optreden, maar wel vastbesloten.''

Abchazië en Zuid-Ossetië vochten zich in de jaren negentig met geweld los van Georgië. Het optimisme van Saakasjvili werd gisteren niet gedeeld door andere Georgische leiders. Minister van Buitenlandse Zaken Salomé Zoerabisjvili waarschuwde dat de aard van het conflict met de Abchaziërs en de Osseten anders is dan dat met de Adzjariërs.

,,In Adzjarië ging het om een conflict tussen democratie en het gebrek daaraan, niet om een conflict tussen ons en separatisten.'' Adzjariërs beschouwen zich als Georgiërs – Abchaziërs en Osseten zijn etnisch aparte groepen, geen Georgiërs. Adzjarië wilde zich niet afscheiden, Abchazië en Zuid-Ossetië uitdrukkelijk wel. Maar ook zij zei dat Abchazië nu een prioriteit is.

In de Adzjarische hoofdstad Batoemi gaven gisteren duizenden Adzjariërs met rozen uiting aan hun vreugde over de vlucht van dictator Aslan Abasjidze. De rozen moesten duidelijk maken dat de machtswisseling in Batoemi een tweede rozenrevolutie is, na die in november vorig jaar in Tbilisi, die Saakasjvili aan de macht bracht.

De Abchazische minister van Buitenlandse Zaken noemde Saakasjvili's uitlatingen ,,politiek theater''. Hij zei dat de Abchaziërs, anders dan de Adzjariërs, ,,niet in de lucht zullen schieten'' als de Georgiërs komen.

Saakasjvili zei gisteren dat Adzjarië in de toekomst noch een eigen leger, noch een eigen politiemacht zal hebben. Voor eind juni zullen de Adzjariërs een nieuw parlement kiezen. Inmiddels is in Batoemi generaal Roman Doembadze gearresteerd. Deze commandant van een Georgische legereenheid in Abchazië weigerde vorige week het gezag van Saakasjvili als opperbevelhebber te erkennen en liep over naar Abasjidze. Hij wordt berecht wegens landverraad, zo meldde gisteren de Georgische justitie.