`Russische Dutroux' gepakt

Rusland heeft zijn eigen Marc Dutroux: in Skopin, nabij Rjazan, bevrijdde de politie dinsdag twee jonge vrouwen die ruim drie jaar lang als seksslavinnen waren misbruikt en ondergronds opgesloten hadden gezeten. Een van hen had in die tijd twee kinderen gekregen en is voor de derde keer zwanger.

De vrouwen, de nu 17-jarige Katja en de nu 21-jarige Elena, verdwenen in september 2000 tijdens een bezoek aan een disco. Na een paar maanden staakte de politie de speurtocht en werd aangenomen dat ze dood waren. Dinsdag vond de politie hen terug in een onder een garage gebouwde kelder, na de eigenaar, een fabrieksarbeider Viktor Mochov (53) te hebben gearresteerd.

De meisjes vertelden dat ze indertijd tijdens hun discobezoek werden benaderd door een man en een vrouw die hen uitnodigden voor wat wodka's en voor een ritje. Ze vielen in slaap – kennelijk zaten er slaappillen in de wodka – en werden wakker in de kelder van acht vierkante meter, waarin alleen twee bedden en een tafel stonden. Ze bleven er ruim drieëneenhalf jaar. De eerste drie jaar kregen ze nauwelijks te eten; hun enige lectuur was pornografisch. Pas een half jaar geleden kregen ze een televisie en een kookplaat, en meer eten. Ze werden verkracht door Mochov en geslagen door hem en de vrouw. De twee zoontjes die Elena baarde, werden door hun ontvoerder op de stoep van een weeshuis gedeponeerd, de eerste direct na de geboorte, de tweede na vier maanden. Elena probeerde te ontsnappen door een briefje in een luier van een van de kinderen te stoppen, maar hun ontvoerder vond het.

Sinds de herfst nam Mochov de meisjes – apart van elkaar – mee op een nachtelijke wandeling. Eén keer slaagde een van hen erin een briefje in handen van een passant te spelen. De politie zoekt nog naar de vrouwelijke medeplichtige van Mochov. De ernstig depressieve meisjes zijn in psychiatrische behandeling.