Rode Kruis wist van misstanden

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) was op de hoogte van mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak en heeft dat aan de Amerikanen gemeld. Dat heeft een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie vanochtend telefonisch bevestigd vanuit Genève.

De bevindingen en observaties van het ICRC zijn echter vertrouwelijk en worden alleen met de gevangennemende partij besproken. Dit om te voorkomen dat de informatie voor politieke doeleinden kan worden gebruikt en daardoor de humanitaire missies van het Rode Kruis in gevaar komen.

Sinds zijn oprichting, eind negentiende eeuw, bezoekt het ICRC gevangenen en in de Geneefse Conventies voor oorlogsrecht is vastgelegd dat de organisatie gevangenen regelmatig en zonder tussenkomst van de gevangennemende partij kan bezoeken. Zo bezocht een delegatie twee keer Saddam Hussein.

Het ICRC bewaart vrijwel altijd het stilzwijgen over de bezoeken aan gevangenen en doet zelden publieke mededelingen. Slechts in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als een overheid een eenzijdig beeld geeft van een conclusie van het ICRC of als de aanbevelingen niet worden overgenomen, doet de mensenrechtenorganisatie mededelingen. Dat gebeurde twintig jaar geleden over de Israëlische behandeling van Palestijnen en vorig jaar over de ,,zorgwekkende, onduidelijke en onzekere'' situatie waarin de vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders in Guantánamo Bay zich bevinden sinds hun detentie in januari 2002.

Een regionale woordvoerder van ICRC verbrak het stilzwijgen gisteren na vragen van journalisten over de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis. Een delegatie van het Rode Kruis bezocht het afgelopen jaar om de vijf weken de gedetineerden in de beruchte gevangenis nabij Bagdad.

Tegenover persbureau AP zei Nada Doumani, een regionale woordvoerder in Irak van het ICRC ,,natuurlijk bewust te zijn van wat er in Abu Ghraib aan de hand was.'' ,,We zijn niet naïef. Natuurlijk zijn we bewust van de situatie in de gevangenis omdat we vertrouwelijk met de gevangen spraken. We krijgen van hen verklaringen. We bezoeken alle ruimtes. We controleren van verschillende kanalen de informatie die we van gedetineerden krijgen'', aldus Doumani.

Het Rode Kruis wilde vanochtend verder geen mededelingen doen, maar zou vanmiddag met een verklaring komen. Wel zei een woordvoerder van het hoofdkwartier in Genève desgevraagd dat de ICRC-delegatie herhaaldelijk de Verenigde Staten heeft gevraagd corrigerende maatregelen te nemen. Enkele daarvan zouden zijn doorgevoerd.