Prijs op het hoofd van Annan

Osama bin Laden heeft een beloning in goud uitgeloofd voor diegene die de VN-secretaris-generaal Kofi Annan, zijn speciale gezant voor Irak, Lakhdar Brahimi, of de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer, doodt. Het aanbod wordt gedaan in een gesproken opname van bijna twintig minuten op verschillende islamitische websites.

,,U weet dat Amerika grote beloningen heeft uitgeloofd aan diegenen die de mujahedeen doden. Wij van de organisatie Al-Qaeda geven de garantie dat, als Allah het wil, 10.000 gram goud (dagprijs vandaag: 124.630 dollar) voor diegene die de bezetter Bremer doodt, of de Amerikaanse bevelhebber in de Golf of zijn plaatsvervanger in Irak'', aldus de stem op de band.

De terroristenleider zet eveneens tien kilo goud op de hoofden van Annan en Brahimi, omdat ,,de VN niets anders zijn dan een gereedschap van de zionisten''. Wie een Amerikaanse of Britse militair of een burger in het door Amerikanen geleide bestuur in Irak doodt, krijgt volgens de verklaring een kilo goud. Hun bondgenoten, zoals Nederlanders, Japanners of Italianen, zijn 500 gram waard. ,,Uit veiligheidsoverwegingen zullen de beloningen geven worden zodra de situatie dit toestaat.'' Onduidelijk is nog of de mededeling echt van Bin Laden afkomstig is.