Pas maandag terug

De overlevenden van de wandeltocht in de Sierra Nevada moeten op last van de Spaanse rechter langer in Granada blijven. Vanwege de toedracht van het drama willen de autoriteiten dat de slachtoffers hun verklaringen onder ede tekenen. Dat kan pas maandag, als de rechtbanken weer open zijn. Dat bevestigt de ANWB. Een vertaler van het Nederlandse consulaat in Málaga verleent assistentie.

Eerder was er sprake van dat de eerste overlevenden vandaag al naar Nederland zouden komen. De ANWB heeft Buitenlandse Zaken ingeschakeld om de eerste overlevenden alsnog vandaag te laten reizen.

Een van de betrokkenen, een 69-jarige vrouw, ligt nog steeds in het ziekenhuis. De zes anderen en de reisleidster worden op dit moment verhoord. Zij krijgen vandaag nog een medische controle.

Piet Boorsma, directeur van het Haagse reisbureau Intertrek dat de reis organiseerde, is aangedaan door het drama. Hij houdt zich vooral bezig met het ondersteunen van de groep en de nabestaanden. Waarom de wandeling doorging ondanks het slechte weer is hem nog niet duidelijk. De reisbegeleidster was ervaren en getraind door Intertrek. Die training bestaat uit oriëntatie op het wandelen, EHBO-vaardigheden, het omgaan met de groep en het bestuderen van het gebied. De begeleidster was niet opgeleid tot berggids. Volgens Boorsma ging het om een wandelvakantie.

De reisleidster bevindt zich bij de rest van de groep. Zij hebben veel steun aan elkaar, zegt Boorsma. Of zij langer wordt vastgehouden is volgens hem nog onduidelijk.