`Oorlog drijfveer voor moord op Maja'

Gruwelijkheden die Goran M. als kind heeft meegemaakt tijdens de oorlog in Bosnië, hebben een grote rol gespeeld bij de moord op de 16-jarige Maja Bradaric uit Nijmegen. Dat schrijft het Pieter Baan Centrum (PBC) in het rapport over de 18-jarige hoofdverdachte, aldus advocaat M. Stassen van Goran M.

Volgens deskundigen van de observatiekliniek was Goran M. ten tijde van de moord verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseren de rechtbank tbs met dwangverpleging op te leggen.

Vwo-scholiere Maja Bradaric werd op 17 november 2003 in een auto gewurgd, waarna haar lichaam in de uiterwaarden bij Bemmel in brand werd gestoken en achtergelaten. Drie dagen later werden Goran M. en zijn vrienden Ferdi O. en Goran P. gearresteerd op verdenking van de moord. De rechtszaak tegen hen wordt woensdag voortgezet. Ook Ferdi O. is onderzocht. Maja's vriendin Nina staat op een ander tijdstip terecht wegens voorkennis over de moord.

Uit het onderzoek is volgens Stassen niet duidelijk geworden waarom Maja moest worden vermoord. Stassen zegt dat zijn cliënt Goran M. spanning zocht en zelf ook niet precies begrijpt waarom hij het heeft gedaan. ,,Het begon als een fantasieverhaal, dat hij deelde met Ferdi O. Ze wilden daarin niet voor elkaar onder doen. Maar hij weet nog steeds niet waarom Maja dood moest.''

Morgen in Z De daders