`Onderzeeër ramde Frans vissersschip'

Franse vissers verdenken de Nederlandse onderzeeër Dolfijn ervan een vissersboot te hebben geramd, waardoor deze zonk. Hierbij kwam de vijfkoppige bemanning om het leven; twee bemanningsleden zijn inmiddels geborgen. Vissers uit Guilvinec (Bretagne) hebben gisteravond op de Franse televisie deze beschuldigingen geuit. Zij achten de Dolfijn schuldig aan het rammen en doen zinken van het Bretonse vissersvaartuig Bugaled Breizh, die op 15 januari onder onopgehelderde omstandigheden verging nabij Lizard Point onder de kust van het Engelse Cornwall.

Onderwateropnamen van het wrak, dat op 87 meter diepte ligt, zouden volgens de vissers aantonen dat de aanvaring van onderaf kwam. De verdenking, die tot dusverre uitging naar een snel vrachtschip, verplaatst zich nu naar de Dolfijn, die aan een NAVO-oefening meedeed en als een van de eerste schepen hulp aanbood. De Dolfijn, verklaarden de vissers op tv, zou nadien gerepareerd zijn.

Een woordvoerder van de Marinevoorlichtingsdienst stelt echter dat de Dolfijn zich ten tijde van het ongeluk 15 kilometer (8 zeemijl) ten noorden van het ongeval bevond en aan de oppervlakte voer. Er is volgens de woordvoerder geen sprake geweest van een reparatie. Wel hebben half april duikers assistentie verleend aan de Dolfijn, toen deze in een Noors fjord in kabels verstrikt raakte.

In Frankrijk en in Groot-Brittannië wordt het ongeval met de Bugaled Breizh hoog opgenomen. Er zijn tien schepen onderzocht op sporen van een aanvaring. Zo werd het Filippijnse vrachtschip Seattle Trader, waarnaar de verdenking in eerste instantie uitging, eind januari door de Canadese kustwacht aangehouden en onderzocht. Maar deze vond geen aanwijzingen.