Omroepen: stop ethersignaal tv

Publieke Omroep wil eerder dan gepland stoppen met het doorgeven van tv-programma's via het analoge ethersignaal. Dan is het niet langer mogelijk om met een gewone antenne televisie te kijken.

De doorgifte van Nederland 1, 2 en 3 zou per 2008 stoppen, maar Publieke Omroep wil geld besparen door het signaal eerder te staken. Dat levert per jaar een besparing van veertien miljoen euro op. Hoeveel Nederlanders afhankelijk zijn van een antenne is niet precies bekend. Wel is bekend dat 93 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt over een kabelaansluiting. Maar hoeveel mensen tv kijken via een schotel is niet duidelijk. Vooral mensen op campings, schippers en mensen die in afgelegen gebieden wonen, zouden gebruik maken van een tv-antenne.

Het verzoek tot eerder staken is door PO gedaan aan de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In september adviseert een commissie van die ministeries over dit onderwerp. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken verwacht dat alleen met het voorstel kan worden ingestemd als Publieke Omroep de programma's op een andere manier gratis aanbiedt. Die plicht is vastgelegd in de Mediawet.

Een mogelijkheid is om de mensen in buitengebieden van signaal te voorzien is Digitenne, een systeem dat via de ether digitale televisiesignalen aanbiedt. Dan moet de landelijke verspreiding van dat signaal wel worden gegarandeerd en dat is nu nog niet het geval.

Het schrappen van het analoge signaal is een advies van McKinsey. Dat bureau onderzocht vorig jaar bezuinigingsmogelijkheden bij de publieke omroepen.