Mysterieuze breuk Lansink en Melchior

Verschil van inzicht zou tot het vertrek van Jos Lansink bij de stoeterij van Leon Melchior hebben geleid. Maar er zit meer achter, zoals botsende karakters van ruiter en eigenaar, die al vaker van stalruiter is gewisseld.

Het rijtje namen van springruiters die de paarden van Stoeterij Zangersheide in België hebben bereden, maar hun contract niet hebben uitgediend, is inmiddels met zeven namen voor paardenbegrippen indrukwekkend lang.

Vanaf 1974, toen Arno Neessen de paarden van deze in Lanaken gevestigde stal bereed, kwamen en vertrokken voortijdig: Johan Heins, Jan Broek, Dick Wieken, Willy van der Ham, Piet Raymakers en nu, als laatste, Jos Lansink. Zij zijn allemaal ruiters die één of meerdere malen voor Stal Zangersheide uitkwamen op internationale kampioenschappen.

De Twent Lansink, die inmiddels is genaturaliseerd tot Belg, vestigde een record door het maar liefst acht jaar vol te houden. Waar met het tellen der jaren de mildheid doorgaans toeneemt, schijnt dit niet te gelden voor Melchior. Maar het is opvallend dat de stalhouder en Lansink zich buitengewoon vriendelijk over elkaar uitlaten. Beiden verschuilen zich achter de platitude: er is een tijd van komen en een tijd van gaan.

Zowel op de Wereldruiterspelen van Jerez (2002) als in 's werelds grootste wedstrijd (Aken) leidde Lansink zijn tweede vaderland naar medailles in de landenwedstrijd. In zijn Nederlandse periode veroverde hij meerdere nationale titels, won hij individueel in Aken (in Nederland deed alleen olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam hem dat na), won hij de finale van de Wereldbeker en behoorde tot de equipe die in 1992 in Barcelona olympisch zilver won.

Het bericht dat op 1 september het contract met Melchior wordt beëindigd, heeft Lansink hard getroffen. ,,Ik heb eind december in Lanaken nog een huis gekocht. Dat zou ik niet gedaan hebben als ik had geweten dat Melchior en ik vier maanden later uit elkaar zouden gaan.''

De ruiter verblijft deze week in het Franse La Baule, waar hij vandaag met Caridor Z aan de start verschijnt van de eerste landenwedstrijd voor de Super League.

Melchior, die aan huis gekluisterd is wegens hevige neusbloedingen, vertelde dat de belangrijkste oorzaak van de scheiding te vinden is in het gegeven dat een topruiter als Lansink toppaarden tot zijn beschikking moet hebben. ,,Wij fokken paarden en dat zou inhouden dat Lansink zich ons inziens nadrukkelijker bezig moet houden met jonge paarden. Maar die ambitie heeft hij niet. Begrijpelijk, want hij wil topsport bedrijven en daarvoor heb je oudere, ervaren paarden nodig.''

Lansink vertelde dat hij sinds het nieuws de ronde doet diverse aanbiedingen heeft gehad van mensen die hem de helpende hand willen reiken, zelfs van mensen van wie hij het niet had verwacht. Hierbij dringt ogenblikkelijk de gedachte zich op, dat één van die `hulpverleners' Hans Horn moet zijn, onder wiens leiding Lansink is uitgegroeid tot een topruiter. Horn, die nu bondscoach is van de Italiaanse springruiters, ontkent dit evenwel.

,,De Lansink die bij me kwam, was een andere dan de Lansink die vertrok. En nu is hij opnieuw veranderd'', vertelt Horn, die laat doorschemeren dat hij een nieuwe werkrelatie met Lansink niet ziet zitten. ,,Als Melchior met al zijn geld niet de toppaarden kan kopen, hoe moet ik ze dan wel kunnen vinden?'' Horn verkeert de afgelopen jaren met Ben Schröder, een broer van de mogelijke kandidaten voor de Nederlandse olympische springploeg Wim en Gerco Schröder. Horn: ,,Ik ben gelukkig met Ben Schröder als ruiter en denk niet aan de uitbreiding van mijn springstal.''

De kern van het conflict tussen Lansink en Melchior zou wel eens van geheel andere aard kunnen zijn. Na Ratina Z, het paard waarmee Piet Raymakers in 1992 individueel zilver en teamgoud won bij de Olympische Spelen in Barcelona, heeft Stoeterij Zangersheide geen zelfgefokte paarden meer op een dergelijk niveau in de sport gehad. Ondanks de grote hoeveelheden veulens die er sindsdien zijn geboren.

Misschien is de door Melchior zelf luidkeels bejubelde fokkerij van Zangersheide minder succesvol dan hij doet voorkomen? In dat geval helpt zelfs een topruiter als Jos Lansink niet. Hij behaalde al zijn successen die hij sinds zijn indiensttreding boekte op door Zangersheide gekochte of gehuurde hengsten.

De lankmoedigheid van Lansink laat zich gemakkelijk verklaren. Hij wil graag naar de Olympische Spelen in Athene. Een al te opstandige houding zou er nu heel gemakkelijk toe kunnen leiden dat Melchior nog snel een nieuwe Belgische ruiter aantrekt aan wie hij de hengst Caridor Z ter beschikking stelt voor het olympische team. Dan zou Lansink met lege handen staan, want Melchior zal hem aan zijn contract houden en hem niet toestaan met een ander paard naar Athene te gaan.

    • Jacob Melissen