Laatste `Olds' rolt na 108 jaar van de band

Amerika's oudste automerk, Oldsmobile, bestaat niet meer. Op 29 april liep het laatste exemplaar, een model Alero, van de band in de fabriek te Lansing, Michigan. Oldsmobile was tevens het langst gevoerde merk binnen 's werelds grootste autoconcern, General Motors.

In 1908 legde William C. Durant de basis voor GM door de aankoop van de industriële nalatenschap van Ransom Eli Olds die in 1896, in Lansing, zijn eerste auto bouwde. Olds maakte kort na de vorige eeuwwisseling furore met de curved dash, een model met een karakteristiek gebogen voetenplank voor de bestuurder.

In 1903 produceerde hij vierduizend auto's, en mocht zich daarmee 's werelds grootste autofabrikant noemen. Enkele jaren later moest hij die titel overdragen aan Henry Ford.

Nadat Ransom Olds in 1904 zijn onderneming wegens onenigheid met zijn mededirectieleden verliet, ontwikkelde Oldsmobile zich tot de auto voor de betere Amerikaanse burgerij: duurder en exclusiever dan Chevrolet of Pontiac, maar niet zo chic als Buick en Cadillac.

In een krimpende Amerikaanse markt voor gewone personenwagens verloor Oldsmobile de laatste tijd steeds meer aantrekkingskracht bij het jonge publiek, en General Motors kondigde drie jaar geleden al aan het merk uit de markt te zullen nemen.

    • Wim Oude Weernink