Kleisterlee. Gerard Kleisterlee

Honderd pijnlijke minuten dreigen het te worden voor Philips.

Honderd filmminuten waarin, net als in maart 2002, een man de Amsterdamse Rembrandttoren binnendringt, achttien mensen onder schot houdt en na een gijzeling van zeven uur en het vergeefs contact krijgen met de Philips-topman zelfmoord pleegt op de wc.

De man die dit twee jaar geleden deed, dacht, zo reconstrueerde de politie later, dat het beeld van breedbeeld-tv's helemaal niet zo groot is als de advertenties beloven. En dat de zwarte balken op het scherm geheime boodschappen vertonen.

De man had het op Philips gemunt, maar wist niet dat het bedrijf juist verhuisd was naar één kantoortoren verderop. Hij hing die dag achter zeker twintig ramen teksten op: `We mislead', stond daar. En: `Phi lies'.

De verfilming van deze gijzeling moet nu een psychologische thriller worden, zo kondigt producent Rinkel Film op zijn website aan. De werktitel is: `Kleisterlee'. Naar Gerard Kleisterlee, Philips' bestuursvoorzitter. En daar valt Philips over.

Volgens het concern is eerder juist overeenstemming bereikt over het gebruik van de naam Kleisterlee. Titel noch topman zullen, zo kwamen Philips en Rinkel overeen, die naam dragen. Acteur Jeroen Krabbé, die `Kleisterlee' speelt, zal dus anders heten, ,,want daar hadden wij toch echt moeite mee. En Kleisterlee deelt die mening'', zegt een woordvoerder van Philips.

Rinkel nam eerder dit jaar contact op met Philips. Het bedrijf vroeg nóg twee aanpassingen door te voeren: of er aan het begin van de film een tekst vertoond kan worden waarin Philips zijn medeleven betuigt met de slachtoffers van de gijzeling (dat kon, er wordt nog gesproken over de exacte tekst) en of het échte Philips-kantoor en bedrijfslogo's niet al te veel in beeld komen (,,Dat wordt tot een minimum beperkt'', zegt de woordvoerder van het bedrijf). De opnames beginnen over enkele weken.