Jaloers op Eminem

Op nummer 3 van de Top-40 staat deze week het nummer `My Band' van D12. D12, wie is dat, zullen sommige mensen denken. Als ze horen dat D12 de groep is waarmee Eminem soms optreedt, zeggen ze ,,Oh Eminem, díe ken ik!''

En dat is precies waar dit liedje over gaat. D12 is een rap-crew uit Detroit van vijf verschillende rappers. Die vijf vinden zichzelf goeie mc's, met grappige teksten. Maar omdat ze af en toe samenwerken met Eminem, blijven ze in zijn schaduw. Iedereen heeft het alleen maar over Eminem, of `Em' zoals ze hem toch liefkozend noemen.

In dit liedje doen de rappers er met zijn allen nog een schepje bovenop. Eminem gedraagt zich als een verwaande zanger die de leden van D12 als voetveeg gebruikt. De D12-mannen op hun beurt doen alsof ze vreselijk tekort worden gedaan: ze krijgen nooit fan-mail, geen meisje vraagt een handtekening, niemand wil ze interviewen. ,,Wij reizen in een auto/ hij heeft een mooie tourbus'', rappen ze.

Een van de leden, Bizarre, die ongeveer drie keer zo dik is als Eminem, denkt erover solo te gaan, rapt hij. Eerst maar eens afvallen: ,,50 told me to do situps to get buff/ I did two and a half and then I couldn't get up/ Fuck D12, I'm outta this band'' (,,50 Cent zei dat ik buikspieroefeningen moest doen om strak te worden/ Ik deed er tweeëneenhalf en toen kwam ik niet meer overeind/ Weg met D12, ik stap uit de band'').

Misschien is het wel waar. Misschien zijn de leden van D12 echt jaloers op Eminem. Dan is het grappig dat ze het zo overdrijven dat ze er allemaal om kunnen lachen.

Maar er is nog iets dat ze met `My Band' willen duidelijk maken. En wel dat rap geen rock is. Dat Eminem, Proof, Kuniva, Bizarre, Swift en Kon Artis – zoals ze heten – samen geen `band' zijn, maar een `rap crew'. Ze zijn eigenlijk boos op het publiek dat een paar mensen bij elkaar op het podium meteen een `band' noemt. Een band is Limp Bizkit of Coldplay. Die spelen gitaren en drums. Rap-crews niet. Die hebben alleen hun stemmen en een dj, en daar zijn ze trots op. Dus als Eminem het heeft over `my band', maakt hij iedereen belachelijk die het verschil niet weet.

,,These chicks don't even know the name of my band/ But they're all on me like they wanna hold hands'' (,,Die meiden kennen niet eens de naam van mijn band/ maar ze willen wel mijn hand vasthouden''), zingt Eminem in het refrein.

Voor alle meisjes: dit is een valstrik. Eminem wil niet dat je de naam van zijn band kent, maar van zijn crew.

    • Hester Carvalho