Giro eert Pantani

De 87ste editie van de Giro d'Italia wordt een bedevaartstocht voor Marco Pantani. De Italiaanse wielerronde staat de komende drie weken in het teken van de drie maanden geleden overleden fietsheld. Pantani, tweevoudig winnaar van de Giro, stierf op Valentijnsdag in een hotelkamer in Rimini aan een overdosis cocaïne. De 34-jarige klimmer was ondanks vermeend dopegebruik de populairste wielrenner in zijn land.

Ter nagedachtenis aan Pantani wordt een beklimming tijdens de negentiende etappe omgedoopt van `Passo del Mortirolo' tot `Montagna Pantani'. De renner die deze dag als eerste de top bereikt, krijgt een naar Pantani vernoemde prijs. Verder zal een rit vlak bij zijn geboortedorp Cesenatico in de buurt van Rimini aan de Adriatische kust eindigen.

Pantani's landgenoot Mario Cipollini heeft de ouders van de overleden renner beloofd zijn eerste ritzege in de Giro aan hun zoon op te dragen. ,,Ik zal Pantani nooit vergeten, want ik heb zowel het mooie als het tragische van zijn carrière van dichtbij meegemaakt'', aldus Cipollini.

In Nederland wordt de dood van Pantani ook herdacht. In het Groningse dorp Zandberg, doorkomstplaats van de Giro in 2002, vindt een herdenkingsplechtigheid plaats. Het comité Zandberghia is morgen organisator van de plechtigheid in Zandberg, waar twee jaar geleden een bonificatiesprint werd gehouden. De stad Groningen was twee jaar geleden locatie van de proloog en startplaats van de eerste etappe.