`Geen geld meer voor Carré'

De Amsterdamse Kunstraad wil dat de gemeentesteun van 1,2 miljoen euro aan Koninklijk Theater Carré wordt beëindigd. Dat blijkt volgens Carré-directeur Hein Jens uit het concept-advies dat hij van de raad kreeg. Maandag publiceert de kunstraad zijn definitieve advies aan de wethouder H. Belliot (Cultuur). Jens wil voor die tijd nog niet reageren op het advies.

De dreigende subsidiestop is opmerkelijk omdat de gemeente, zelf exploitant van Carré, net tien miljoen euro heeft gestoken in de verbouwing van het theater. De totale kosten bedragen 28 miljoen euro. Sponsor TPG Post betaalt twee miljoen euro. Voor de resterende 16 miljoen zoekt Carré nog geldschieters. Door de verbouwing is Carré tot 15 november gesloten.

De verbouwing komt niet in gevaar door een eventuele subsidiestop omdat dat geld alleen voor de exploitatie is bedoeld. Carré brengt naast gesubsidieerd toneel vooral ongesubsidieerde musicals, cabaret en amusement. Zonder subsidie zal Carré nog meer op de commerciële sector zijn aangewezen. Het theater trok vorig jaar 450.000 bezoekers, een verdubbeling in vijf jaar tijd.